Terna Snekkeri – Spesialist på spesial

Daglig leder og eier John Stiansen.
I fjor feiret Terna Snekkeri i Risør 20 år.Med dobling av areal og en splitter ny maskinlinje ser daglig leder og eier John S. Stiansen fram til mange nye produktive år.Terna er kjent for sine spesialinnredninger og har skapt seg et merkenavn i sin region.
Det var ikke mange varme sørlandsvibber å oppdrive i februar i Risør.  Med meterhøye snøplogkanter var det heller ikke lett å se noe særlig.  Men GPSen guidet meg heldigvis fram til fabrikken til Terna Snekkeri.  John fant jeg i produksjonen.  For John er som mange andre daglige ledere og eiere i trevarebransjen – en som gjør det meste, og hjelper til der det trengs.  
Starten på Terna
John er utdannet møbelsnekker og tømrer.  I 10 år jobbet han som byggmester.  Ideen om å startet noe eget dukket opp da han etterhvert begynte å innrede hyttene han satte opp.  -Jeg hadde i realiteten to jobber en periode, og jobbet dermed både natt og dag, forteller han.  –Det går ikke i lengden.  I tillegg ble jeg lei av å fryse. -Som tømrer  gjør man mye det, smiler han.  -Derfor bestemte jeg meg for å starte Terna Snekkeri.  Målet var et roligere liv. John humrer for seg selv, for roligere ble det på ingen måte.  Men jeg fikk mer struktur på arbeidslivet mitt, og det var godt.  Den siste tiden har arbeidsmengden vært jevnt fordelt utover hele året, og det gjør alt mer forutsigbart.  Vi jobber så lite overtid som mulig, for det ligger det lite lønnsomhet i.
De vanskelige tidene
-Hodet mitt har begynt å fungere igjen nå, sier John plutselig.  Jeg blir selvfølgelig nysgjerrig, og spør litt forsiktig hva han mener med det?  -Jeg mistet kona mi i fjor, forteller han.  -Hun ble syk, og døde bare i løpet av få dager.  Det har vært en vanskelig tid både for meg og barna mine.  Når slike ting skjer tar det tid før hjernen begynner å fungere skikkelig igjen, sier han.  Det har vært flere tøffe år på det personlige plan, forteller han videre.  -For noen år siden knuste jeg ryggen i en hangglider ulykke. Uker med opptrening fulgte, og jeg hadde utrolig flaks, for nå er jeg så godt som helt fin igjen.  
Må være til stede
-Det var ikke dette vi skulle snakke om, smiler han.  Men det er jo slik at vi mennesker går gjennom mange hendelser i løpet av livet, og når man driver egen bedrift, så blandes både privatliv og jobb på en helt spesiell måte.  Man kan ikke som leder legge seg ned og overlate ansvaret til andre.  Man må faktisk være tilstede, og med, uansett hva som skjer.  Og det er krevende, men kanskje kan det også være en trøst og avledning oppe i alle andre tanker.  
Styrker seg for framtiden
-Vi har kommet oss igjennom, og nå står vi faktisk styrket for nåværende og framtidige oppdrag.  Med det nye påbygget på 800 kvadratmeter og nye maskiner får alle de åtte ansatte en ny hverdag med bedre plass, og mer effektivitet.  –Vi får inn en ny kantlister og ny CNC linje av merket Homag, med den norske bedriften Vela som leverandør, forteller John.  Vi øker vår omsetning fra år til år, og da må vi bare henge med teknologisk.  Målet vårt i 2018 er en omsetning på 10 millioner kroner. 
Mangfold i produksjonen
John tegner alle produktene selv etter spesifikasjon fra arkitekter og andre kunder.  Spesialinnredning og tilpassede baderoms- og kjøkkenløsninger er bedriftens satsingsområder.  Et eksempel er et prosjekt de har gående nå til et Sveitserhus der de leverer to kjøkken, innredning til fem soverom, fem bad og brystningspanel. John har tegnet alle detaljer, og det er dette han liker best.  -Det er gøy å utvikle nye produkter, sier John.  -Brystningspanel er en tilbakevendende trend, forteller han.  Ellers går det jevnt og trutt av både den tradisjonelle og den moderne stilen.  Ofte er det små detaljer som moderniserer det klassiske.  -Det går mer heltre, nå enn før, og trestrukturen skal gjerne synes.  Vi holder på med mange ulike stiler samtidig.  Det er gøy at kundene vil ha så mye forskjellig.  Det virker som at de er flinkere til å velge det de selv liker og finner sin egen stil, istedenfor å følge satte trender.  Mange ønsker også å gjenbruke det gamle, og vi lager produkter av materialer som er hentet ut fra eldre hus og bygninger. Terna har tett samarbeid med flere arkitekter. 
-Nå gleder vi oss til å komme i mål med investeringene vi har gjort, og ser fram til å et godt år i 2018, sier John med et smil.