Tommel opp for trappeverkstedet

Vegårshei Trappeverksted leverte rekordmange trapper i fjor,  og økte omsetningen med 6 millioner kroner.  Omstrukturering internt og medlemskap i Trapperingen er viktige grunner til at de opplever et økende marked.

Vidar Riis Jacobsen fra Bergsli Treteknikk AS plukker meg opp like utenfor Porsgrunn.  Derfra går turen innover i landet til Vegårshei.  Innenfor dørene til trappeverkstedet er det Halvor Bjorkjendal som tar oss i mot sammen med sønnene Kurt Egil og Kenneth.  Kari Anne Bjørkholt er kona til Kurt Egil og jobber som selger i Trappeverkstedet. Vi må sette oss ned med en kaffe før jeg får skikkelig oversikt over alle familiemedlemmene.

F.v: Kenneth Bjorkjendal, Halvor Bjorkjendal, Kurt Egil Bjorkjendal og Kari Anne Bjørkholt.
F.v: Kenneth Bjorkjendal, Halvor Bjorkjendal, Kurt Egil Bjorkjendal og Kari Anne Bjørkholt.

En brå overgang

Faren til Halvor startet snekkerverksted i låven sin i 1978.  Han snekra om sommeren, og lagde trapper om vinteren.  Halvor drev i transportbransjen, men ønsket etterhvert å prøve seg som trappesnekker.  Han fikk permisjon fra jobben sin i 1988 og startet sammen med faren.  -Det var i grevens tid, forteller Halvor.  -For i 1990 ble far syk, og døde brått.  Så sto jeg der alene, og var usikker på framtiden, innrømmer Halvor.  -Men jeg valgte å fortsette verkstedet som faren min hadde bygget opp.  I ti år til ble jeg på låven, før vi bygde ny fabrikk i 1998.  I desember samme år døpte vi bedriften Vegårshei Trappeverksted.  

En effektiv maskinpark

Siden den gangen har produktiviteten gått kraftig oppover.  Den første CNC maskinene kom i 2004, og da måtte de starte sin første påbygging av tilsammen fire.  For flere maskiner trenger mer plass, og nå er enda en på vei inn.  En ny Accord 42 FX fra SCM levert av Bergsli Treteknikk har to inviduelle hovedspindlere som er tre og fem-akset. Det vil si at den kan jobbe kontinuerlig selv om en av spindlene går inn til verktøyskift.  -Service er viktig når man investerer i maskiner, og vi har fått god oppfølging av Bergsli, forteller Halvor.  -I tillegg har vi flere CNC maskiner i reserve som vi kan bruke hvis det kniper, og det er en stor styrke.  

Omstruktureringer

Vegårshei Trappeverksted har 16 ansatte og en omsetning på 27 millioner kroner i 2019. I fjor økte omsetningen med seks millioner kroner.  -Vi har jobbet med å strukturere arbeidet vårt bedre, forteller Kurt Egil.  -Vi har ansatt en ny selger, som er mye ute på farten og har fokus på kjedekundene.  I tillegg har vi en utstilling i Sørlandsparken som vi ser er viktig for nettopp våre kjedekunder. 

En del av Trapperingen

I februar 2014 ble Vegårshei en del av Trapperingen, og det var en viktig beslutning å ta.  -For oss har det ført mye godt med seg, sier Kurt Egil.  -Vi har fått flere kunder og vi har systematisert arbeidet vårt både i produksjonen og i administrasjonen.  I Trapperingen er de seks bedrifter som har et godt internt samarbeid.

Trappemøbel

Trapp som et møbel har forankret seg hos den gemene hop. -Slik var det ikke for kun få år siden, sier Halvor.  -Før var det byggmestre gjerne av det mannlige kjønn som bestilte trappene.  I dag er det damene som står for valgene, og de har et helt annet øye for estetikk.  Det er vi glade for, fordi nå får trappa den plassen den fortjener i hjemmene til folk.


Trapp: Nydelig trapp produsert av Vegårshei Trappeverksted.  Foto: Vegårshei Trappeverksted

Ungdommen overtar

Halvor har vært daglig leder i en årrekke.  Men nå er det nok. I februar overtok sønnen Kurt Egil, som ser fram til sin nye rolle i bedriften.  Halvor har ingen planer om å gi seg, men nå skal han gjøre det han liker aller best.  Nemlig å være ute å selge og ta mål hos kunder.  Kenneth trives med montering og er flink til å ta tak i reklamasjoner.  Kenneth, Kurt Egil og Halvor har like eierandeler i bedriften.

2020

Investeringene har vært store den siste tiden.  -Vi har akkurat installert en lakktørke slik at vi nå har et komplett anlegg.  Lakkautomaten kom i fjor samt et påbygg på 220 kvm.  Tilsammen med CNC maskinen har vi investert ca 10 millioner kroner.  Det er mye for en liten bedrift, sier Kurt Egil.  -Vi er heldige som har en stabil arbeidsstokk som vet å ta i et tak når det trengs.  Vi hadde aldri klart å øke så mye uten deres store arbeidskapasitet, og derfor kommer vi oss gjennom de siste utfordringene også.  For 2020 begynte bra, og Vegårshei tror fortsatt at året kan bli godt.