TØYENBADET – OSLOS NYE BADEPERLE:

Arkitektonisk mesterverk i massivtre

Tekst og foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Oslo kommune åpner et splitter nytt og moderne badeanlegg på Tøyen i januar 2025. Det nye Tøyenbadet blir et av Norges største og mest imponerende badeanlegg, med tilbud som dekker alt fra idrett og mosjon til velvære og lek.

foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Det nye Tøyenbadet er det største idrettsanlegget Oslo kommune har bygd etter Holmenkollen. Det nye badeanlegget består av både et innendørs badeanlegg, et utendørs badeanlegg og en fullverdig flerbrukshall.

Arkitektonisk mesterverk i massivtre

Et av de mest unike elementene ved det nye Tøyenbadet er takkonstruksjonen, der 34 gigantiske boksdragere i massivtre samler alle bassengene under ett tak. Disse dragerne, som veier opptil 40 tonn og strekker seg hele 43 meter, utgjør både en praktisk og estetisk signatur for anlegget. Konstruksjonen er ikke bare bærende; den integrerer også lyddemping, ventilasjon og belysning, og er designet for enkel drift og vedlikehold. Med et nøyaktig arkitektonisk puslespill bestående av over 3 000 deler, er taket utviklet med millimeterpresisjon.

– Det har vært et sammensatt, komplisert og unikt byggeprosjekt, som vi i tillegg har bygd i en krevende og uoversiktlig markedssituasjon for byggenæringen. Nå gleder vi oss over at alle snart kan komme på besøk, sier direktør Eli Grimsby i Oslobygg.

Den 11 meter høye glassfasaden er montert over en base i betong som er et arkitektonisk element videreført fra det gamle Tøyenbadet. I hovedinngangen er det montert et stort undervannsglass inn til stupebassenget som et vink til de runde glassvinduene i det tidligere badeanlegget. Og innimellom store, lyse flater og slipt betong dukker fargesterke røde og oransje toner opp, som små drypp av farger man finner igjen i nabobebyggelse, gatemiljø og taklandskap på Tøyen.

Taket på det nye Tøyenbadet har flere funksjoner enn å holde bygget tett. Badeanlegget er bygd med et grønt tak som fordrøyer overvann, bidrar til biologisk mangfold og produserer solenergi. Det er plantet sedum med bare norske arter og sådd blomstereng på rundt 3 500 kvadratmeter takflate. Insekter og bier har allerede funnet seg til rette på taket, som vil være grønt hele året med frodig blomstring spesielt i juli måned. Et solcelleanlegg på nærmere 1 000 kvadratmeter skal tilføre anlegget i underkant av 160 000 kWh/år.

foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Fakta 

– Byggherre: Oslobygg KF 

– Prosjekt- og byggeledelse: Sweco

– Byggentreprenør: AF Gruppen

– Arkitekt/prosjekteringsgruppe: Asplan Viak AS

– Montering takkonstruksjonen: Woodcon

– Trematerialer: Stora Enso og Hasslacher Norica      Timber

– Fire basseng innendørs

– 50 x 25 m svømmebasseng

– 12 x 13 m stupebasseng m/opptil 5m stup

– 9,5 x 12,5 m varmtvannsbasseng

– Ca. 390 m² familiebasseng