Trekompaniet i vekst

Fra venstre: Gaute Gilje, daglig leder Sundt Coating, Sigurd Lende, logistikkansvarlig hos Trekompaniet, Vidar Rossland, medeier i Trekompaniet og Erlend Gilje, daglig leder i Trekompaniet.

Trekompaniet som holder til i Sandnes i Rogaland har hatt en formidabel vekst. På kun tre år i drift har de over firedoblet omsetningen, og i januar 2019 gikk de til steget å ansatte én person til. Erlend Gilje har drevet bedriften selv frem til nå, med god hjelp fra tre andre eiere.

– Det er selvsagt en god investering i bedriften å ansette noen, sier han. Og det kan man forstå når kun én person har sittet med det daglige ansvaret for alt som skjer hos Trekompaniet. Sigurd Lende har nå fått ansvaret for logistik- ken, og har full kontroll på dette, så kan Erlend selv konsentrere seg om driften.

Formidabel vekst

I første driftsår hadde Trekompaniet en omsetning på 7,2 millioner kroner. I 2017 passerte de 18 millioner, og i 2018 lå de på hele 30 millioner. Og veksten fortsetter. – Januar i år har vært veldig bra, og vi har en meget god ordrereserve, forteller Gilje. Likevel ønsker de ikke å vokse så alt for mye mer fremover.

– Vi er små, og vi bruker kort tid på å snu oss rundt for å få til det kundene våre vil ha. Dette er styrken vår. Det må vi ikke glemme, hvis vi skulle falle for fristelsen å bli veldig mye større!

Accoya-leverandør

Trekompaniet er en Accoya-leverandør som leverer varer over hele landet. Dette samarbeider de tett med Fritzøe Engros om. Accoya er et modifisert trevirke med god holdbarhet, og brukes til blant annet dører, vinduer, fasader, rekkverk, terrassegulv, utemøbler, innredninger og listverk. Trevirket dyrkes i egne farmer på New Zealand.

– Produktet er uslåelig, mener Erlend. Accoya gir hele 50 års garanti mot råte over bakken, og 25 år nedsenket i ferskvann/jord. – Selv med en lang transportetappe over halve kloden er Accoya det mest miljøvennlige trevirket du kan få tak i på grunn av at treet er fullvokst på 30 år. Accoya er et dyrt produkt, men kan ses på som en engangsinvestering. Produktet holder lenge!

Kvalitetsstempel

Trekompaniet har fokus på ordentlige kvalitetsprodukter, og kjøper kun inn det beste, som blant annet Accoya, men også tresorter som eik og ask fra USA eller furu og osp fra Norge.

– Vi vil være den som kunden kommer på når de trenger tjenester og produkter som våre.

– Vi vil være den som kunden kommer på når de trenger tjenester og produkter som våre, sier Erlend. – De som handler hos oss skal ha trygghet i at de får det de har bestilt og skal ha. Vi har heller ikke lang leveringstid, så kundene våre skal slippe å vente.

Lever på jungeltelegrafen

Det er tydelig at kundene er enige i at de leverer kvalitet. På sine tre leveår kan de telle på én hånd hvor mange ganger de har vært ute for å drive salg. – Nei, oppsøkende salg kan du vel si vi ikke driver med, sier Erlend. Det må være det beste beviset på kvalitet.

Et unikt samarbeid

Trekompaniet har et tett og nært samarbeid med Høvelmesteren, som tilbyr bearbeiding av trevirket de kjøper inn, til utvendig og innvendig bruk. – Vi booker mesteparten av produktene hos Høvelmesteren, sier Erlend.

Trekompaniet og Høvelmesteren har delt det administrative ansvaret og produksjonen mellom seg, og det fungerer utmerket. – Vi er begge av- hengige av hverandre for at dette skal fungere, da hoved produksjon foregår på Hellvik hos Høvelmesteren, og alt av innkjøp og logistikk foregår hos oss. Tilsammen blir det vinn-vinn da begge bedriftene kan konsentrere seg som det de er best på!

– Vi må ha et gjensidig tillitsforhold for at dette skal fungere. Produksjonen legges nøye opp i lag. Vi er begge avhengige av at den andre parten leverer varer og tjenester som avtalt, og denne kulturen må fortsette å eksistere selv med flere ansatte i fremtiden.

Erlend legger til at daglig leder hos Høvelmesteren, Ron Einar Tonstad og han selv har kjent hverandre siden de var 16 år gamle, da de gikk på videregående sammen. – Vi må ha et gjensidig tillitsforhold for at dette skal fungere. Produksjonen legges nøye opp i lag. Vi er begge avhengige av at den andre parten leverer varer og tjenester som avtalt, og denne kulturen må fortsette å eksistere selv med flere ansatte i fremtiden.

Overflatebehandling i samme hus

I samme bygg som Trekompaniet holder Sundt Coating til. De tilbyr industriell overflatebehandling av treprodukter innvendig og utven- dig. Her er broren til Erlend, Gaute Gilje, daglig leder. Erlend er med på eiersiden. Siden 2015 drev Erlend også Sundt Coating. Nå peker tallene igjen oppover for Sundt etter en liten nedgangstid, også på grunn av at Trekompaniet er med på å dra Sundt opp og frem i takt med mer aktivitet
i byggevarebransjen. – Det er godt å kunne tilby både full bearbeiding og overflatebehandling til kundene våre, sier Erlend fornøyd og berømmer samarbeidet med både Høvelmesteren og Sundt Coating.

Bekymringsløs fremtid

Og fremtiden er de ikke bekymret for. – Vi har flere nisjer vi kan ta tak i hvis det skulle bli behov for det, smiler Erlend med et hemmelighetsfullt ut- trykk.