Trender – Rustikt og røft

Et «prøvebord» produsert av Møbelsnekkerne AS. Daglig leder Kjersti Gulliksrud kan fortelle at bordet er børstet med stålbørste og oljet.
Foto: Kjersti Gulliksrud/Møbelsnekkerne AS
Det er ikke lenge siden kvist og sprekker var uønsket.  Møbler, innredninger, trapper og gulv etterspørres nå i større grad i rusikk trevirke og da spesielt eik.
Etterspørselen etter eik i det europeiske markedet har vært veldig høy i mange år, og tilgangen på de beste kvalitetene er begrenset. De siste årene har interiørmagasiner, bloggere og andre påvirkere sakte, men sikkert ringet inn felles ønsker. Samlet har dette skapt større interesse og etterspørsel for rustikke eikeprodukter, og faktisk en merverdi for alle involverte ledd; en «vinn-vinn-situasjon» for trebearbeidende industri. –Bra for miljøet og for inntjeningen
–Det som tidligere ble satt til side er nå i vinden. Det er bra for miljøet, og det gir bedre inntjening når man får brukt mer av materialet. Instinktivt får jeg lyst å sette platene til side, men det er dette kundene vil ha, og når platene pusses, oljes eller lakkeres blir sluttresultatet mye mer levende, sier Bjørnum.Forskjellen mellom rustikk og «vanlig» eik er at den rustikke varianten har kvist og sprekker. Sprekkene er sparklet fra fabrikkens side, men ved behandling kan det være greit å ha litt sparkel klart. –Rustikk eik tar litt mer tid å jobbe med da enkelte sprekker må fylles når jeg skjærer i materialet, men dette er en grei jobb. Sluttresultatet blir lekkert, sier den erfarne trappesnekkeren. 
–Stor interesse
Salgsdirektør for industriavdelingen i Fritzøe Engros, Ole Schei Hansen, forteller at det ble tatt inn ett prøveparti med noen få pakker rustikke bordplater i eik våren 2016: –Alt var utsolgt allerede før varene ankom vårt lager. Vi har tatt inn en rekke ulike dimensjoner bord- og benkeplater for bruk i trapper, bord, møbler og innredninger. Det er stor interesse, og vi ser at vi må lagerføre større mengder enn tidligere, forteller Schei Hansen.–Rustikk eik brukes gjerne i kaffebarer, restauranter og hoteller, og det gir et levende preg. Det er viktig å få frem at dette ikke er dårlig kvalitet; det rustikke preget skal være jevnt fordelt på platene, og det er faktisk enklere å lage plater som ikke skal inneholde feil overhodet, legger han til.
Følger med på utviklingen
Salgsdirektøren er ikke i tvil om at rustikk eik er et positivt tilskudd til den allerede populære eika.  –Dette er noe kundene vil ha. Det blir laget mye fint i rustikk eik, og miljøaspektet ivaretas ved at man får utnyttet mer av råvaren. Fritzøe Engros følger nøye med på utviklingen. Vi ser for oss at rustikk eik vil tas i bruk på flere områder i årene som kommer, og at etterspørselen vil øke, sier Schei Hansen.