I ei lita bygd i Gudbrandsdalen, Sør-Fron, finner vi trevarebedriften Lia Treindustri AS. Virksomheten er plassert på et gammelt industriområde, der det tidligere lå både ferdighus- og møbelfabrikk omkranset på alle kanter. I dag er det kun Lia Tre igjen av håndverksbedriftene. Miljøet for håndverk er borte, men bedriften lever stabilt videre likevel.
Daglig leder og eier Steinar Sandvold har vært med i driften i nærmere 40 år, da han tok over etter faren sin, som var en av personene som var med fra oppstarten tidlig på 50-tallet.
–Vi driver primært med trappeproduksjon. Vi er vel en av de eneste trappeprodusentene i Gudbrandsdalen, og vi klarer å sysselsette oss hele året gjennom med dette.
Komplett leverandør
Lia Tre leverer også dører og ellers alt som kan spesialtilpasses av trevare. –Tidligere leverte vi også vinduer, men det har hatt sin naturlige avvikling de senere årene, forteller Steinar. –Det lønte seg rett og slett ikke for oss. Andre og større tilbydere var på banen, og det var mye man måtte følge med på og sette seg inn i til enhver tid for å henge med i bransjen. Så vi har heller valgt å fokusere på trevare. Vi har også et eget glassverksted hvor vi tilbyr glasservice for kunder, hvor vi utfører reparasjoner av blant annet punkterte glass.
Hyttemarked
Med sin unike plassering midt i Gudbrandsdalen, skjer 70 – 80 % av leveransene til hyttemarkedet. –Det er både til nybygg og rehabilitering. Det skjer generasjonsskifter og da ønsker nye eiere ny stil og utbedringer, og har andre behov enn tidligere. Også har jo tydeligvis folk mye penger å bruke på hyttene sine, sier Steinar og forklarer om et av høstens prosjekter som er trapper til hytter på Mosetertoppen i Øyer. –Hyttene er store og fine, og ligger fort på en prislapp på svimlende 10 – 15 millioner kroner.
En nisje Lia Tre utfører er at de leverer og skifter dører, vinduer og tak, og utfører generelt vedlikeholdsarbeid på hovedsaklig hytter. –Hytteeierne vil ha fri når de er på hyttene sine, og leier heller inn arbeidskraft for å gjøre dette, bekrefter Steinar.
Tradisjonelle trender
Leveransene på hyttene tilsier at markedet ønsker tradisjonelle trender. –Vi ser tendenser til den minimalistiske stilen også, men på hyttene vil nok folk flest ha den tradisjonelle hyttestilen. Den største forskjellen fra tidligere til nå er større vindu- og glassflater. De vil ha natureffekten helt inn i hyttestua!
Investeringer
For omtrent ti år siden investerte Lia i en CNC-styrt fres. Før det ble alle trapper laget manuelt og for hånd. –Sønnen min arbeidet her tidligere, og det var han som tok seg av maskinen. For å drive med det må man ha litt datakunnskap, og det er ikke mitt bord, erkjenner han. I dag er det kollegaen hans som har tatt over ansvaret for maskinen.
For noen år tilbake kjøpte Lia Tre lakkverksted fra en annen entreprenør. –Dette ga virkelig driften vår et løft, da vi tidligere har leid inn folk til å utføre male- og lakkjobber, så ble dette for kostbart i lengden.
Lite marked for lærlinger
Lia Tre har vært godkjent lærebedrift og har hatt flere unge i lære i mange år. De senere årene har de ikke fått noen henvendelser på læreplasser. –Det blir dessverre færre og færre skoleplasser, men skal vi tro ryktene blir det mer fokus på yrkesfagene fremover. Og vi ønsker gjerne å være tilbyder som lærebedrift, forteller Steinar.
Stabil omsetning
Markedsføring er ikke noe de fokuserer på. –For oss er det bedre å gjøre en god jobb som håndverker. Det skal brukes mye tid og penger på markedsføring i en bedrift for å se nytten av det, og det har vi ikke prioritert hos oss, forklarer Steinar.
Steinar bekrefter at de har en stabil omsetning hvert år, på mellom to – tre millioner. Og med en arbeidsstab på to – tre personer er det mer enn godt nok. –Det er på det nivået vi vil være, forteller han. –Vi har levd av det til nå, så da klarer vi oss litt til, ler han. Samtidig innrømmer han at markedet tilsier at de kunne hatt flere ansatte hvis de hadde hatt mulighet til å markedsført seg mer utad.
Fremtidsvisjoner
Fremtidsvisjonene til bedriftene er å holde omsetningen på samme nivå som hittil. –Men så er jo saken den at jeg snart er pensjonist, og da er det nok noen andre som må ta over, og de har dermed litt andre visjoner enn meg, smiler han lurt. Steinar sier han har flere interesserte som ønsker å ta over driften av Lia Tre når han skal av med pensjon. De leker med tanken på flere små entreprenører og mer montering og utearbeid.
–Det er jo spennende at nye hoder tenker nye tanker. Steinar er ikke fremmed for at han blir med i staben selv om han snart når pensjonistens alder. –Nei, jeg kan ikke bare være hjemme uten å gjøre noen ting, og markedet ønsker produkter som er spesiallaget og -tilpasset, så jeg håper å være med i mange år fremover jeg også, avslutter Steinar.