som tegner med penn
Av Per Bjørn Lotherington
Sindige hedmarkinger som møter opp når kundene vil, tar mål og tegner med penn, er en del av suksess-oppskriften for Espa Snekkerverksted i Stange.
![](https://www.tre-profil.no/wp-content/uploads/2024/12/DSC_0216.png)
– Som oftest har kundene sett på trapper flere steder før de tar kontakt med oss. Derfor er det om å gjøre og møte opp når de ber om et forslag med pristilbud, fastslår daglig leder Knut Sveen.
Han rykker ut og ser på trappeåpninger, måler og ser etter mulige løsninger. Vanligvis kan han rekke flere kundebesøk i løpet av en arbeidsdag.
– Ofte klarer vi å lage trapper selv om andre har sagt det er umulig. Det kan være trangt og det kan være skakt i gamle hus, men vi får det til og kundene blir fornøyde. Det forteller de gjerne til naboer, og så blir det kanskje flere leveranser i samme område, forteller han.
Få og allsidige
For fem år siden startet Sveen snekkerverkstedet sammen med sønnen Hans Ola Sveen og Lars Christian Lund. På internett legger de vekt på å være hedmarkinger med lang erfaring fra trappe- og møbelsnekring.
De deler oppgavene mellom seg. Etter Knuts kundekontakt og håndtegninger med mål, omarbeider Hans Ola dem til digitale tegninger og pristilbud til kundene, og forbereder produksjon med CNC-maskin så snart kunden har akseptert forslaget.
I produksjonshallen sørger Per Øyvind Lund og Stian Floor for at trappetegninger blir til trinn, vanger, rekkverk og håndløpere som blir merket og klargjort til monteringen som Lars Christian står for.
–Alle kjenner de ulike arbeids-operasjonene og maskinene så vi kan rullere om det blir nødvendig, forklarer Hans Ola Sveen.
Trappefabrikker på rekke
I det lille industriområdet høyt over Mjøsa, er det tilsynelatende et eget miljø for trappesnekkere. Her var både Hestnæs og Fagtrapp etablert lenge før Espa Snekkerverksted AS.
– Vi har hver våre spesialiteter, den ene satser på ferdighus og hytter, den andre tilbyr glassrekkverk, mens vi satser på spesialproduksjon, som regel bare ei trapp av samme type. Alle har vi vært innom hos Hestnæs. Nå er vi konkurrenter, men kan låne av hverandre om det trengs, understreker ledertroikaen.
Knut Sveen sier det var et ønske om å skape noe eget og ha større frihet, som fikk ham til å starte eget verksted for noen år siden. Fra 2019 har Espa Snekkerverksted drevet i den formen det nå har med tre likestilte eiere.
Alle skal jo pusse opp
I løpet av et år produserer snekker-verkstedet omkring 200 trapper. Firmaet er lite berørt av den nedturen store deler av byggenæringen opplever nå.
– Vi leverer jo mest til private som pusser opp og bygger om – alle nordmenn skal jo stadig det – så vi har ikke merket så mye til nedturen. Riktignok kan bestillinger sitte litt lenger inne nå, folk grunner lengre på tilbudene de får, men vi har god aktivitet, fastslår Hans Ola Sveen.
– Vi har tru på tida framover, legger Knut Sveen til. – Med litt roligere tider, har vi valgt å investere i en ny 5-akset CNC-maskin. Den er oppe og går, så vi er godt forberedt når aktiviteten tar seg opp igjen.
– Det er en god maskin, en SCM fra Italia. Den er som Rolls Royce blant slike maskiner, skyter Lars Christian Lund stolt inn.
Spennende å sette opp CNC
CNC-maskinen ble levert av Bergsli Treteknikk i Skien. Yngstemann i bedriften, 24 år gamle Stian Floor, var med på å sette den opp. Han kjenner den derfor best av alle, og betjener den til daglig.
– Jeg kommer klokka 5 hver morgen for å starte opp og være klar når de andre kommer kl 6. Det har vært spennende å montere maskinen og lære den så godt å kjenne.
Floor synes det er helt greit å komme så tidlig på jobb, ulikt mange jamnaldrende og yngre.
– Vi har et godt arbeidsmiljø med kollegene. Det var også det som trakk da jeg søkte meg tilbake hit etter ett år et annet sted. Jeg har lært alt jeg kan om produksjon her, og etter vel to år, ville jeg prøve noe annet. Men ett år borte var nok, smiler han.
Skoleleie med arbeidslyst
Bedriften skulle gjerne hatt flere ansatte på Floors alder, men har klare utfordringer med rekrutteringen som de fleste andre i bransjen.
– Trappesnekring er en del av møbelsnekkerfaget, men det er kanskje for snevert. Vi har søkt etter nye arbeidstakere, blant annet til lakkering, uten å lykkes. Så derfor er lakkering en del av min jobb, sier Hans Ola Sveen, litt oppgitt.
– Er det ikke interesse fra elever i skolen, heller?
– For det første har vi ikke videregående skoler med møbelsnekkerfag i nærheten, for det andre sier skolene at de ikke har noen de anser egnet til produksjonsarbeid.
– Vi trenger noen som er villige til å jobbe, det kan gjerne være elever som er skolelei og som vil gjøre noe praktisk. Vi kunne hatt plass, om vi fikk kontakt med noen aktuelle, forsikrer Knut Sveen.
![](https://www.tre-profil.no/wp-content/uploads/2024/12/lillehammer-espa-3.png)
FAKTA: Espa Snekkerverksted AS
– Etablert i 2019 med 3 likestilte eiere som er aktive i bedriften.
– Totalt 5 ansatte.
– Driftsinntekter nær 10 millioner kroner i 2023.
– Spesialitet: Spesialbygde trapper.
– Markedsområde på Østlandet, fra Fredrikstad i sør til Oppdal i nord.