TUNGE TRENDER

Med unik kompetanse og få konkurrenter sikrer Nyhuset Bruk seg et marked som er i stadig vekst. For her produserer de dører og vinduer til verneverdige bygninger og spesialtegnede bygg. Standardprodukter finnes ikke.

F.v: René Tingstad, brødrene Kjetil og Ole Johan Rogstad og Bjørn Ivar Skjærstad.

Nyhuset Bruk AS har røtter helt tilbake til 1929 da snekkermester C. J. Hansen startet sin virksomhet. Erling Skjærstad og Kristian Kristiansen kjøpte fabrikken langs Svartelva på Ådalsbruk i 1964. I dag er de fem eiere. Medeier Bjørn Ivar Skjærstad er i slekt med gründerne og har jobbet på Nyhuset Bruk i 40 år. -Selv om trivsel er viktig, er det helt avgjørende at bedriften leverer gode resultater, sier han. -Og det gjør vi. De andre eierne er brødrene Ola Johan og Kjetil Rogstad, Truls Stenberg og Emma Marie Skjærstad. 

Følger utviklingen

Ådalsbruk ligger i Innlandet fylke, og ca 20 minutter fra Hamar. –På slutten av 1800-tallet var dette det største industriområde mellom Oslo og Trondheim på grunn av Svartelva, forteller Bjørn Ivar. -På åskammen like overfor fabrikken ligger gården der Edvard Munch ble født. –Det er mye historie her, og den er det viktig å ta vare på, smiler daglig leder René Tingstad. Håndarbeid er fortsatt viktig i verkstedet, men en lønnsom bedrift skapes ikke uten utvikling. Og Nyhuset Bruk endrer seg i takt med marked og trender. I august investerte de i en ny 5-akset CNC maskin, og en vacuumløfter med kran har de blitt helt avhengig av. 

Løftehjelp

For siden Nyhuset Bruk ikke lager hyllevarer og trendene tilsier at glassflatene skal være store, kan et vindu fort veie 600 kilo. –Det blir tungt til og med for oss, ler Bjørn Ivar. Når karmdybden i tillegg skal være på 70 cm i heltre eik, så kan du skjønne vi har god bruk for vacuumløfteren. – Helt ærlig så er jeg litt glad for at jeg ikke kjører den kranbilen som skal levere vinduer på 600 kg inn i trange boligfelt, sier Bjørn Ivar. -Det er godt vi er gode på hver våre ting.

Finner alltid en løsning

Nyhuset Bruk finner løsninger på det meste. Nå har de klart å produsere et helt nytt vindu der glasset limes over karmen. –Det ser lett ut på papiret, men virkeligheten er en annen, smiler René. Vi er heldige som har så dyktige ansatte som aldri gir seg, og som synes det er spennende å finne nye løsninger. Det klarte de denne gangen også. Og det blir lekre vinduer! 

Trenger flere mennesker

Hos Nyhuset Bruk er de 12 ansatte pluss en lærling, og en omsetning på ca 16 millioner kroner. –Vi har hatt lærlinger i alle år, men den siste tiden har det rett og slett vært tørke på det område, forteller Bjørn Ivar. –Grunnen er et ikke-eksisterende skoletilbud. Derfor er vi veldig glade for å igjen ha fått inn en lærling. Vi har også ansatt  to nye, og nå er vi ute etter en benkesnekker. For selv om maskiner gjør mye, så kan de ikke erstatte håndarbeidet som vi fortsatt er helt avhengig av. Benkesnekkeren gjør finarbeid og passer på at finishen er prima. Derfor trenger vi noen som virkelig brenner for faget. Opplæringen er god, og arbeidsmiljøet er upåklagelig. Vi håper å finne noen ganske snart.

Sikre jobber

Nyhuset Bruk leverer til alle, og det største markedet er eneboliger i Oslo samt hyttemarkedet i Kvitfjell, Hafjell, Hemsedal og Gol. –Vi opplevde et svært hektisk 2022. Foreløpig har vi mer enn nok å gjøre, og her trenger ingen å være redd for jobben sin, sier René

Alle regnbuens farger

Det siste året har det blitt gjort en del investeringer. I tillegg til ny CNC maskin og kranløfter har de renovert taket, og fått inn nytt ventilasjonsanlegg. De har byttet alle lysarmaturer med LED-lys og sparer dermed 10% av strømforbruket. En ny blandemaskin for maling er installert, for automatikk og effektivitet på dette område er viktig. Farger er trendy, og mange skal helst ha to-fargede produkter. De ser også at bruken av Osmo hardvoksolje er økende. –Det er tidkrevende, men vil kundene ha det, så gjør vi selvfølgelig jobben, sier René. Det er daglig leder selv som tar jobben med hardvoksoljen.

En sammenspleiset gjeng

René har vært ansatt som daglig leder i snart to år. –Det er en spennende bedrift, som lager unike produkter, sier han. –Arbeidsmiljøet er helt spesielt godt, og det er mange som har vært her i veldig mange år. Alle blir tatt godt vare på, og vi er som en stor familie. 

Ut på besøk

René vil være på forskudd, for om markedet plutselig snur, kan det være for sent. Derfor skal han ut å oppsøke arkitektkontorer og fortelle om mulighetene som finnes i Nyhuset Bruk. –Vi har vel aldri gjort noe som helst oppsøkende arbeid, smiler Bjørn Ivar. –Her har alt gått på folkemunne. Men tidene forandrer seg, og vi må følge med. 

Alt er mulig

–Vi kan med fordel være mer åpne og stolte av våre produkter, mener René. –For ingenting er umulig for oss med vår kompetanse og produksjon. Vi er små og kan lett snu oss rundt. Vi ser at utvalget i både tresorter og overflatebehandling vokser. Vi bruker fortsatt mest furu, og eik i økende grad. Vi leverer også i sedertre og accoya. Spesialvinduer og dører har tatt over nesten hele markedet for vår del og fulldybdekarmer er trendy. Vi investerer stadig for å møte framtiden. Og den ser heldigvis fortsatt svært lys ut, avslutter han.