Vebjørns hengeskap

Vebjørn Fossheim er 26 år og tok sin svenneprøve i møbelsnekring hos Interiørverkstedet i Ski i februar 2024.  Etter noen år i tømrerfaget, ønsket han å bevege seg over til detaljene. Det har han ikke angret på.

Vebjørn Fossheim

Vebjørn begynte på Møbelsnekkerskolen i Mysen i voksen alder. –Etter å ha tatt fagbrev i tømring og jobbet som det i noen år, skjønte jeg at det var mer finsnekring jeg ville holde på med, forteller Vebjørn. 

Hos Interiørverkstedet lager de spesialinnredning til privatmarkedet og eksklusiv butikkinnredning. Da Vebjørn skulle finne seg lærlingplass, passet det perfekt å få lov til å begynne her. Etter at han hadde vært lærling i 1,5 år, tok han svenneprøven i møbelsnekring. –Min bror hadde lyst på et hengeskap, smiler Vebjørn. –Så da valgte jeg å lage det til han. 

Vebjørn begynte tegneprosessen og sjefen ble en god inspirasjonskilde. –Jeg ønsket å lage en utfordring til meg selv, og valgte derfor å bruke flere materialer som glass og metall i min oppgave. Det aller mest utfordrende ble faktisk tiden, smiler han. –På grunn av vanskelighetsgraden på oppgaven fikk jeg litt lengre tid på meg. Til sammen brukte jeg i underkant av 100 timer, og fikk karakter meget godt bestått.

I møbelet til Vebjørn er det to skuffer og to dører, der rammeverket er i heltre eik og resten er MDF med detaljer i glass og metall. Sammenføyningene tapp og sink ble gjort for hånd. Møbelet er spraylakkert i klarlakk.

Vebjørn er sikker på at han har havnet på riktig hylle. Han har blitt fast ansatt i Interiørverkstedet og trives veldig godt på sin nye arbeidsplass.

Jørgens skrivepult

Jørgen Paulsen Ridar har vært kreativ hele livet. Han tok en utdannelse innenfor kunstfaget før han etter hvert ønsket seg noe enda mer håndfast. Møbelsnekring ble derfor et naturlig valg, og han avla sin svenneprøve i vinter.

Jørgen Paulsen Ridar

Jørgen begynte på Edvard Munch VGS og fikk lærlingeplass ved verkstedet til NRK. Da han skulle planlegge sin svenneprøve ønsket han å lage en skrivepult fordi han trengte en selv.

–Jeg ble inspirert av den klassiske Olapulten og lagde min egen variant, smiler han. –I mitt møbel valgte jeg å lage to skuffer og en sjalusidør, som for øvrig er supervanskelig. De høye vangene, bena og spilene er i heltre eik. Topp og bunn er i kryssfinér eik. Skuffene er sinket, ellers har Jørgen brukt domino og lamello som sammenføyninger. Overflaten er oljet.  Til sammen brukte han 86 timer og fikk karakter bestått.

–Det var veldig spennende å gå i gang med en slik svenneprøve, sier Jørgen. –Jeg hadde laget en tidsplan som jeg fulgte så godt jeg kunne. Det vil si at jeg hadde god oversikt over tiden jeg hadde brukt og hvor mye jeg hadde å gå på. Dermed unngikk jeg noen stressfaktorer, forteller han. 

Jørgen har nå startet for seg selv, i et verksted i Oslo. Her trives han godt, og har fått flere kunder allerede.