Vemundvik Snekkerfabrikk – En ekte familiebedrift

Av Therese Heramb
Vemundvik Snekkerfabrikk AS er det vi kan kalle en ekte familiebedrift. Hele seks av tolv ansatte er i slekt. Her rendyrkes i hovedsak standardvinduer og koblede vinduer.
–Vi er små, men vi henger med! forteller daglig leder Gunnar Sandneseng. Det har de gjort siden 1939, og med sine 3000 kvadratmeter å boltre seg på omsatte de i 2017 for ca 15 millioner kroner. Selv hevder familien det ikke er noe å bli rik av. Målet er å passere 20 millioner i omsetning, for det har de kapasitet til. –Det er vanskelig å si hvordan vi ligger an i år, vinterhalvåret er alltid rolig for oss, forteller Gunnar.
Materiale fra kaldere strøk
Treverket får de fra Russland. –Vi tar inn sibirsk furu, som er sentvoksende, og kjerneveden er så tett som mulig, rundt 60 %, av de materialene vi bruker, forteller Kai Sandneseng, og legger til at alt er selvsagt kvistfritt. –Vår erfaring er at furu fra Sibir vokser i et kaldt klima, som resulterer i at trærne vokser sent. Vokser det for fort trekker treverket lettere vann. –Vi har mulighet til å høyne kjerneverdien også, legger Trygve til og garanterer mot sopp og råte på produktene sine.
Foruten russisk furu bruker Vemundvik Snekkerfabrikk AS mye eik og accoya. Dette er riktig nok vanskeligere å få tak i, men oppleves som mer holdbart, og brukes til for eksempel butikkvinduer og signaturdørene våre.
På kundens premisser
Vemundvik Snekkerfabrikk AS har en leveringstid på 2–3 uker store deler av året. –Utad sier vi 4–6 uker for å være på den sikre siden, smiler familien Sandneseng. –Vi skjemmer bort kundene våre, for vi er fleksible og tilpasser produktene slik de vil ha det. Det resulterer i at de kommer tilbake også, sier en stolt daglig leder. –Skal vi være med i gamet må vi tilby kundene det de vil ha, bekrefter Gunnar. –Vi strekker oss langt, og utfordrer oss selv. Trygve legger til at Snekkerbedriften er veldig fleksible, og følger opp og bistår kunden på det de måtte trenge.
Montering gjør de derimot ikke, men gir selvsagt tips og råd om hvor man kan henvende seg hvis man skulle trenge hjelp til det.
Selvrensende glass
Det er kort vei til glassproduksjonen, rett over veien ligger Vemundvik Termoglass, og jammen er det ikke et familiemedlem av Sandneseng-slekta som driver der også.
Selvrensende glass brukes i hovedsak på større, offentlige bygg. –Har du kjerring (les: det kjæreste du har) i huset blir det ikke bra nok resultat av selvrensende glass på vinduer, ler Svein Sandneseng, og sier samtidig Snekkerfabrikken er ærlige i alt de driver med. Gøril Sandneseng støtter oppunder at vinduer er vanskelige å vaske, uavhengig om de er selvrensende eller ikke. –Vi forklarer plusser og minuser ved alle materialvalg, så får kunden selv bestemme.
Egetprodusert kappanlegg
Frode Skaret er produksjonsleder og viser frem et selvlagd kappanlegg. Selv toner de ned min begeistring da jeg er imponert over hva de har laget selv. Og det fungerer også. Anlegget tar unna opptil 200 vinduer om dagen, og minimum 800 kapp om dagen, men de produserer færre. –Det går ikke an å få det finere, skryter Gunnar da han viser frem en nypusset og ferdigmontert vinduskarm. 
Markedsføring
Skryt for produktene sine får de også på sine Facebook- og Instagram-sider. –Det er viktig at vi tydeliggjør for kundene våre hva vi kan og gjør. Vi forklarer og dokumenterer drift, forvaltning og vedlikehold av vinduene. Nettsiden vår fikk også et realt løft i 2017, forteller Trygve. –Vi ønsker samtidig å få tilbakemelding fra kundene våre på produktene, og da ser vi på det som positivt å være synlige på sosiale medier.
Trender
–Vi ser nå at kundene vil ha mer av hvitfargen 0500, den mer klassiske hvite fargen, fremfor bomull 0502 som har regjert de senere årene, forteller Trygve. Gunnar legger til at det er mer interesse for tofargede vinduer nå. –Nå vil de ha blant annet lakk og flerfarget på innsiden og malt utside. Alle NCS- eller RAL-farger kan velges.
På Snekkerfabrikken har de sprøytelakkering, og her får de unna 120 enheter per dag. 95 % av vinduene leveres ferdig malt.
Restaurering på dagsorden
Markedet fremover preges av hard konkurranse. Restaurering i større byer er spesielt satt på dagsorden. Men da skal det også til en del penger, for det koster å restaurere gamle bygg. Blant kundene finner vi hagebyer i Oslo med føringer fra Riksantikvaren og byantikvaren i Oslo og Stavanger med flere, og ellers byggeprosjekter som hus, hytter, fjøs og renovering av bygg over hele landet.
–Vi er konkurransedyktige på priser, selv om det i hovedsak tilkommer frakt på de fleste leveransene våre, forteller Gunnar. I Trøndelag kjører de den såkalte “Melkeruta” med egen bil, og Svein Sandeseng bak rattet.
Egeninnsats
Arbeidsstokken er de fornøyde med per i dag. –Vi jobber heller overtid i perioder for å unngå permisjoner i roligere tider, forklarer Trygve. –Tre kvinnfolk har vi også fått med oss på laget, og jeg synes vi karene har tatt oss bra av dem, smiler den mannlige andelen av Sandeseng-slekta lurt. –Vi er stolte av produksjonslinja vår, her ligger det mye egeninnsats!