Allsidig 115-åring

Jeg møter Truls Johansen, fjerde generasjon driver av Johansen Trevarefabrikk AS i Moelv. I 2004 hadde de 100-årsjubileum, og Truls har vært i driften i 33 år. Om han får noen av sine arvtakere til å ta over etter seg en dag, vites ikke ennå.

–Min oldefar begynte trevarefabrikken i Moelv i 1904 drevet av et vasshjul. Ti år etter ble det bygget elektrisitetsverk litt lenger ned i elva, og vi bygde ny fabrikk like ved for å nyttiggjøre oss nyvinningen. Bygningen står fortsatt, men brukes heldigvis ikke i den daglige produksjonen, sier Truls.

– På den tiden lagde vi alt mulig rart, forteller han. – Vi dekket en stor bredde av alle leveranse til hus. I dag er det dessverre blitt slik at vi tilpasser oss bedre markedet, enn markedet tilpasser seg oss.

Tretopphytte fra Johansen Trevarefabrikk i Moelv
Tretopphytte fra Johansen Trevarefabrikk i Moelv.

Nye tider og rutiner

Innkjøpsmønsteret har forandet seg drastisk. – På 20–30-tallet bestilte kundene våre på høsten, og levering skjedde neste sommer. Nå er det slik at kunden bestiller, og skulle helst hatt det levert før bestillingen er gjort, ler Truls.

– Moderne kunder vil også handle på nett, men vi matcher de fleste priser du finner på nett, garanterer han.

Fast leverandør

50 % av leveransene går til Moelven ByggModul AS, som er lokalisert like ved. Moelven ByggModul har mer enn 200 produksjonsansatte, så det sier seg selv at det går en del produsert treverk dit. Leveransene består hovedsaklig av innvendige utfôringer og skreddersøm til brakker eller andre typer moduler. – Til OL på Lillehammer i 1994 leverte vi blant annet mye av kommentatorboksene som var i bruk, mimrer Truls.

– Resterende leveranser er blant annet vinduer og dører, og vi leverer på alle mål, med og uten panel, osv.. «Skreddersøm» tilpasset kundens ønsker kan en godt kalle det. Vi er ikke lenger en totalleverandør til hus. Nå kjøper vi heller litt av andre leverandører, og vi ser at flere og flere spesialiserer seg og utfyller hverandre.

Allsidig produksjon

Johansen Trevarefabrikk har også eneste glassverkstedet i Ringsaker, og kan skilte med eget malingsanlegg. – Det meste blir malt eller beiset før det leveres. Heltre furu er helt ut, smiler han.

– Vi må vel gå for å være en allsidig bedrift.

– Årene går så utrolig fort, men vi kommer til å ha to hovedfokus fremover, det er høvling, kapping og maling, samt å levere dører og vinduer. Også kaster vi oss jo rundt og gjør andre ting også, ler han, og nevner at de har laget kulisser til et teater for Prøysenhuset, og prototyper på stridsvogner i tre. – Vi har også laget utstillinger, og liturgiske møbler til kirker. Det hadde vi ikke klart uten flinke ansatte. Men vi kan ikke reklamere med at vi driver med dette, det er ikke bærekraftig nok for driften da vi ikke kan leve av det, innrømmer han.

Deler av prototype av stridsvogn fra Johansen Trevarefabrikk i Moelv
Deler til prototype av stridsvogn.

Nøktern drift

– Vi lever kortsiktig, og har en leveringstid på 4–5 uker. Til Moelven ByggModul kan vi ha nede i 2–3 uker, og får vi kunder som har hastesaker skal du ikke se bort fra at vi klarer det på en dag eller to, smiler han og forteller om korte ledd innad i driften. – Det er jo bare gjengen i fabrikken og meg her. Vi har lite kostnader da vi er en liten administrasjon og vi eier fabrikken selv.

I 2018 hadde trevarefabrikken en omsetning på nærmere 13 millioner og et resultat på 1,5 millioner.

Etterlyser gode fagfolk i bransjen

Truls mener de har de samme utfordringene som resten av bransjen, når det kommer til å finne gode fagfolk. – Vi trenger mer kompetanse på våre ansatte i fremtiden, og det er viktig vi lærer opp de vi har. Lærlingene vi har hatt finner som regel på noe annet enn å bli værende i slike bedrifter som dette. Noen begynner på videreutdanning for å bli ingeniør, mens andre starter for seg selv.

Truls sier det er synd utdanningsprogram og programområder på skoler legges ned. Dette gjør det enda vanskeligere å få tak i nye, og yngre krefter innenfor bransjen. – Foreldrene vil jo ikke sende ungene sine langt av sted for at de skal gå på skole, så da faller valget på noe annet, sier han trist.

– Vi har god kontakt med opplæringskontoret for trearbeidsfag, så vi kan kanskje få tak i noen voksne lærlinger nå. Men det aller viktigste er at de har lyst selv til å drive med dette! Skal du bli god i noe, må du ha lyst, om det gjelder å bli god på ski eller som trearbeider.

Personlig mener Truls ungdommen er bedre nå enn de var før, så det finnes potensiale der.

Utstillingsvindu hos fra Johansen Trevarefabrikk i Moelv
Utstillingsvindu hos Johansen Trevarefabrikk i Moelv