Fyresdal tre stoler på en framtid i tre

Fyresdal Tre

Fyresdal Tre består i dag av to dyktige håndverkere med flere års erfaring som møbelsnekkere. Kirkestoler er hovedproduktet deres, men spesialinnredninger til kjøkken, bad og garderober produseres det også mye av her.

Knallstart

Bedriften har en opprinnelse som trevarefabrikken
Tovslid Trevare i 1970. I 1991 startet Fyresdal Tre slik vi kjenner det i dag. og et av de første oppdragene var å lage stoler til Nidarosdommen. –Det er hva man kan kalle en knallstart! forteller en fornøyd Jonny Erikstad, som er eier og daglig leder i bedriften.

Kirkestoler

–Kirkestolene må ha en litt nøytral stil, sier Jonny. –Hos oss produserer vi tre ulike modeller, og alle modellene har en stil som kan passe inn i de fleste kirker. Modellene er utarbeidet og designet av
Gunleik Svartdal i Svartdal Design, og Jonny på-peker at det har en enorm verdi å smarbeide tett med gode designere. Svartdal Design preges av gode løsninger når det kommer til liturgisk utstyr, benker og stoler.

–Også er det såklart viktig at de kan stables, legger Jonny til og viser frem enkelte modeller de har stående på snekkerverkstedet. –Selv om vi baserer stolene på disse tre modellene, har vi likevel forskjell på treverket, utformingen og stoltrekkene på disse modellene igjen. Jonny forteller at det er moren hans som arbeider som syerske for å trekke alle stolene de produserer.

Kunden bestemmer hvordan de vil ha stolen utifra disse tre modellene. –Men det er klart, hvis det blir for mange individuelle tilpasninger, baller det fort på seg med ekstraarbeid, ler Jonny.

Store leveranser nasjonalt

Fyresdal Tre leverer kirkestoler så langt nord som til Lofoten, men hovedsaklig er det lokal produksjon til Øst- og Vestlandet som gjelder. –Vår nyeste leveranse er til den nye kirken på Hønefoss. Der skal vi levere 76 kirkebenker og 230 kirkestoler!

Norsk Museumstog har bestilt stoler til en spisevogn. Fyresdal Tre har mottatt en stol, og kopiert den i flere eksemplarer.Det blir i tillegg produsert en del kjøkken og spesialinnredninger for å ha flere ben å stå på.

Mål om å øke årets omsetning

Målet for 2017 er å øke omsetningen fra fjorårets 1,5 millioner til nærmere tre. Foreløpig i år ligger de godt an, selv om de de to siste årene har hatt en del mindre produksjon av stoler. –Vi prøver å henge med og fornye oss kontinuerlig. Det er viktig at vi beholder den gode kvaliteten i industrien, uten at vi blir for dyre. Det er jo klart at det med tiden kommer flere gamle kirker som skal pusses opp, og da trenger de også stoler, sier en optimistisk daglig leder. Jonny Erikstad frykter ikke for fremtiden til bedriften, men er samtidig spent på utviklingen i bransjen.

Rekruttering til bransjen

Selv om Jonny ikke frykter for sin egen arbeidsplass, ser han mindre lyst på at flere yrkesfagskoler som har tilbud om programområdet for møbelsnekkere forsvinner. –Vi har kun hatt en lærling her i vår tid, og det ser dårlig ut med rekrutteringen innen faget, sier han lettere fortvilet. Jonny har stor tro på at skreddersøm og nisjeprodukter som vi leverer i dag, også ligger for fremtiden. Det finnes mange dyktige personer og bedrifter som leverer spesialprodukter, og disse håper han vi får til å ta vare på i samfunnet vårt.

Erfaringsutveksling

–Vi er en medlemsbedrift i Norsk Trevare, og vi prøver å møte opp på det som skjer for å utveksle erfaringer og se hva som rører seg i bransjen generelt. Vi reiser også rundt på bedriftsbesøk for å få ideer til egen produksjon. Jonny sier det er flott å kunne snakke med andre, selv om det ikke er noen som driver liknende produksjon av stoler slik som de gjør.

Eier og daglig leder Jonny Erikstad og møbelsnekker Tarjei Rydningen.