10 år i Norge

I januar i år er det 10 år siden Wagner Industrial Solutions Skandinavia Avd. Norway åpnet dørene. De leverer utstyr og anlegg til overflatebehandling, og er en del av det tyske konsernet Wagner Group som ble stiftet i 1946. På kontoret i Norge er de fem ansatte, der alle er mer eller mindre på farten land og strand rundt hele året.

–Jeg må reise, sier selger Bjørn Nilsen. Han skal en svipptur til Steinkjer, med bil vel og merke. Fra kontoret på Frogner i Lillestrøm kommune er det mange timers kjøring. –Å fly er ikke et alternativ, for i bilen har vi alt utstyr som vi er helt avhengig av. De har sjelden delene vi trenger på Samvirkelaget i Steinkjer, humrer Bjørn. Tilbake om 10 dager, smiler han og løper ut døra. Fra Steinkjer går turen nemlig videre til Senja. «Og sånn går no dagan», smiler Kenneth Ekern som akkurat har avsluttet et viktig teams møte. Han skal møte Bjørn dagen etter. 

Kenneth har vært med fra den spede begynnelse, sammen med Ivar Eriksen som startet Wagners kontor i Norge i 2013. I dag er det Per-Anders Sibom som er daglig leder. –Han sitter i Sverige, for vi klarer godt å styre oss selv, smiler Kenneth. 

Gode tider

–Omsetningen det første året etter oppstart lå på 12 millioner, fortsetter Kenneth. –I 2022 endte vi på 23 millioner, og på 10 år har vi dermed nesten doblet omsetningen vår. Det er vi stolte av.  Det ser ut til at de gode tidene fortsetter. For her jobbes det med mange store prosjekter, og flere er på gang. Teamsmøtet som Kenneth avsluttet da vi kom inn døra, handlet om en stor ordre for et svensk firma. -Det er et svært spennende prosjekt som vil ha stor betydning for oss, smiler han. 

Ekstreme år

–De siste årene har vært utrolig hektiske, og det sier mye om trevare- og innredningsbransjen, mener Kenneth. –Mange bedrifter utvikler seg og investerer, og troen på framtida er stor. Det høres kanskje rart ut, men da Covid slo ut verden, satt vi på vent en ukes tid. Etter det bare ramlet det inn med forespørsler, og vi har aldri reist så mye som de siste årene. 

En jobb for de reiseglade

Kenneth er på veien ca 115 dager i året. Det samme gjelder for Bjørn. –Selv om det er en klisjé, så er det et faktum at dette er en livsstil, smiler Kenneth. –Og den trives jeg svært godt med. Går jeg for lenge hjemme, så begynner det å krible i kroppen etter å komme seg ut igjen. Det har selvfølgelig alt å si at vi jobber i en bransje der du blir tatt så godt i mot over alt, og alle de hyggelige menneskene vi møter gjør hverdagen vår både trivelig og morsom. Det er jeg veldig takknemlig for. 

Pulver til tre

Wagner Industrial Solution konsentrerer seg om to hovedområder; pulverlakk og våtlakk. Kenneth har ansvar for våtlakk der hele 80% av tiden går med til treindustrien. For her er markedet aller størst fortsatt. –Det har også kommet pulverlakk til tre, forteller han. –Vi ser at det stadig øker på, men fortsatt er anleggene dyrere enn våtlakkanlegg. Det som er svært positivt og som må vektlegges er at pulverlakk ikke inneholder løsemidler, og det er full gjenvinning på alt som blir brukt av pulver. Dermed kan det se ut som at pulver vinner kampen om miljøet slik ståa er nå. Men vi jobber hardt for å gjøre våtlakkanleggene i bedriftene mer miljøvennlige. 

Våtlakk og miljø

–Vi har nå gjort grep for å få minst mulig svinn på våtlakkanlegg, og vi har satt sammen utstyr slik at tiden på fargeskift har gått drastisk ned. Vi har fått fargeskift ned til maks 1 minutt, og det er nesten som en revolusjon å regne, smiler Kenneth. –Det sparer bedriftene for både tid og penger. Standardfarger finnes ikke lenger, derfor er dette så viktig. Flere bedrifter har nå opp til 30 fargeskift om dagen, og da gjelder det å få ned tiden så mye som mulig. Hos en kjøkkenprodusent skiller de mellom lyse og mørke farger og de har 16 standardfarger som står klare. Et fargeskift her tar kun 10 sekunder. Slik sparer vi også bruken av løsemidler, som er viktig i bærekraftmodellene til alle bedrifter.

–Det handler om å utnytte malingslinjene så godt som mulig. Og alt går selvfølgelig automatisk. Det er ingen som ønsker å blande maling for hånd lenger. Dette er også et ledd i rekruttering. Automatikk er svaret, mener Kenneth 

Utnytter returmaling

–Anlegg for å utnytte returmaling er levert til to dørprodusenter. For det blir en del maling til overs når man bruker spøyteautomater. Med de nye anleggene får bedriftene utnyttet returmalingen fullstendig. Istedenfor å kaste returmaling blir den brukt om igjen i malingsanlegget og flere tusen liter maling spares. Bra for lommeboka og for miljøet. Og bedriftene er veldig fornøyde med resultatet, sier Kenneth.

Elektrostat

–For å redusere malingsforbruket enda mer er det mulig å bruke elektrostat. Da brukes et annet dysesystem som lager en finere sprøytetåke. Med finere partikler og lavere hastighet vil mer av malingen feste seg på materialene og svinnet blir mindre. Dette er i tiden om dagen, og et slikt system kan fint implementeres i eksisterende anlegg, forklarer Kenneth. –Det er i all hovedsak vindusfabrikkene som er kundegruppen på dette område, sier han.

–Det er stor aktivitet og mye som skjer ute i bedriftene, sier Kenneth. -Automatisering, redusering av svinn og raskere fargeskift blir viktig for framtiden både økonomisk og som en del av det grønne skiftet som må skje i alle bedrifter. Vår oppgave er å forbedre oss hele tiden, og finne de beste løsningene for våre kunder, avslutter han.