Arbeidsvilje av stål

I 2024, 20 år gammel startet Truls Eilev Schia, Schia Møbelsnekkeri. Allerede året etter hadde han fylt opp ordreboka. I dag er de tre ansatte med en lærling på vei inn. Ordrebøkene er fortsatt fulle, og endelig er en CNC maskin kommet på plass i produksjonen.

F.v: Lakkerer Ali Oleiwi, daglig leder Truls Eilev Schia, David Kirchman (ansatt hos Schia i 11 år), og utplasseringselev Bent Sollid

Schia Møbelsnekkeri ligger i Midt Telemark kommune, og på vei innover mot verkstedet er det enorme mengder med knekte trær langs veien. –Uværet i romjulen førte til at vi var uten strøm i over to døgn, forklarer Truls. –Vi lagde mat på bålpanna, fyrte med ved og hadde aggregat til fryseren hjemme. Det gikk fint det, smiler han. Denne positive holdningen definerer Truls. Det virker som han finner løsninger på det meste, og det har han bruk for i jobben sin. 

Variert produksjon

For hos Schia Møbelsnekkeri er det lite som minner om standarder. Her er det spesialinnredninger som preger produksjonen. Selv om tegninger kommer fra arkitekter, er det Truls sin oppgave å skape dem i produksjonen. –Vi får mange spennende oppdrag, smiler han. Innredningene som er alt fra kjøkken, bad, garderobe og annen spesialinnredning lages i heltre, slett MDF og eikefiner. –En helt tydelig trend er at furua er på vei tilbake, sier Truls. –Den skal selvfølgelig beises, og dermed får den et moderne uttrykk. Schia har en egen maskin som sinker sammenføyninger for å få den lille ekstra finishen på møblene.

Hardt arbeid

Truls innrømmer at det å starte en bedrift var hardt arbeid. –Det er ikke sikkert jeg hadde gjort det igjen, smiler han. –Det var tøft den første tiden med store investeringer og ekstremt mye nytt å lære seg. Men hardt arbeid er også morsomt arbeid, og det å klare å få det til og skape sin egen og etter hvert andres arbeidsplass er svært tilfredsstillende. 

–Under oppstarten leide vi en liten del av lokalet. Vi utvidet sakte, men sikkert og for 10 år siden kjøpte vi hele bygget. Siden den gang har vi utvidet enda mer, og ryddet tomta på 5 mål. Her har vi alle muligheter, smiler han.

Nydelige spesialinnredninger fra Schia

Midt i blinken

–Vi synes selv at vi ligger midt i smørøyet. I løpet av bare to timer når vi de fleste av våre kunder. Det er jo en grunn til at det heter Midt-Telemark her, ler han. Kundene befinner seg i Telemark, Oslo, Vestfold og Buskerud. Hos Schia lager de mye til privatpersoner, men mer og mer til arkitekter og entreprenører, og det er prosjektmarkedet Schia ønsker å satse på framover.

En kabal som småbarnspappa

Det er et poeng at det ikke skal være for langt til kundene. Truls er tross alt småbarnspappa, og må kunne hente og bringe i barnehagen. –Det er som for de fleste andre, en kabal som skal gå opp, smiler han. 

Mange jern i ilden

Truls eier og driver egen bedrift, er småbarnspappa og i tillegg leder av Norske Trevarer Telemark der de er 15 medlemsbedrifter. At det er ekstra arbeid er det ingen tvil om, men for Truls er det viktig å skape engasjement og et godt samhold mellom bedriftene. –Vi er mange små bedrifter som kan dra synergier av hverandre, sier han. –Sammen står vi sterkere overfor større aktører. 

Omorganisering i verkstedet

I verkstedet er det mange standardmaskiner, og håndverket er fortsatt godt til stede. Men nå har de gått til innkjøp av en brukt CNC maskin for å kunne øke kapasiteten, effektiviteten og nøyaktigheten. –Det ble en del jobb for å få den inn, ler Truls. –Vi måtte først tømme hele verkstedet og deretter rive opp det gamle gulvet for å støpe nytt. For CNC-maskinen var for tung for det gamle gulvet. Da fikk vi vannbåren varme, ny port og ny rampe i tillegg, smiler han. Og det trengte vi. 

Strøm

Dermed pirker vi bort i spørsmålet om strøm. –Vi har blitt flinkere til å balansere strømforbruket, sier Truls. –Vi har også søkt om støtte fra Enova til solcellepanel, grunnvannspumpe og flisfyring. 41 prosent av utgiftene inntil 1,1 million kroner har vi fått innvilget. Solcelleanlegget er allerede bestilt. Alt av lys er byttet ut til LED. Framover må vi vurdere hva vi ønsker å gjøre med annen oppvarming. 

Kjører på

Dagen etter Tre og Profil var på besøk kom fagopplæringsnemnda på besøk for å godkjenne Schia Møbelsnekkeri som lærerbedrift i CNC. For nå som CNC maskinen er på plass ønsker Truls selv å bli lærling i CNC faget. –Når vi har gått til det skrittet å investere i en CNC-maskin, så må jeg lære meg den skikkelig, sier Truls. –Mulighetene er store, og de skal utnyttes. For målet framover er å kunne øke produksjonen såpass at vi kan ha muligheten til å ansette enda en person. Med fulle ordrebøker framover, er det ikke snakk om å bremse, men å kjøre på videre, avslutter Truls.

En lærebedrift

Og vipps, så kan det bli to lærlinger i en bedrift med tre ansatte. –Det blir en høy prosentandel, ler Truls. Truls håper å kunne bli lærling i CNC faget og at Bent Sollid vil fortsette som lærling i snekkerfaget etter utplassering. 

Vestfold og Telemark fylke har et samarbeid med NAV om et opplæringsløp som kalles fleksibel fagopplæring. Det var gjennom dette opplæringsløpet at Bent fikk utplasseringsplass hos Schia Møbelsnekkeri.

–Jeg jobbet tidligere i jernbanen og der er det mye turnusjobbing, forteller han. –Det er forså vidt fint det, men det passet dårlig med småbarns livet, smiler han. Derfor fungerte utdanningsløpet perfekt for Bent som sammen med andre elever tar voksenopplæringskurset på Nome VGS, avdeling Lunde. –Elevene tar det som tilsvarer yrkesfaglig skoleløp VG1 og VG2 på et skoleår, forklarer Jan Larsen i Tre-Ringen. Fylket er utdanningsleverandør og NAV er den aktøren som bidrar med kandidater og økonomi. Skolen er utdanningsleverandør. Tre-Ringen på sin side har fått offentlige midler som gjør at de kan frikjøpe en mester som hjelper skolen med å synliggjøre snekkerfaget for skolens elever på byggfag og de voksne som går på fleksibel fagopplæring. –John Sandstrand har hjulpet oss med det, og gitt disse elevene en god opplevelse av snekkerfaget, fortsetter Jan.  –Dette har bidratt til at de har valgt snekkerfaget til fordel for andre byggfag. Skolen på sin side har ingen kvalifiserte snekkerlærere. –Elevene må derfor lære seg faget ute i bedrift, og vi i Tre-Ringen finner bedriftene som passer for de ulike kandidatene og støtter bedriften i hele løpet med kandidaten, sier Jan.

–Jeg har alltid vært interessert i formgiving i tre og da dette tilbudet dukket opp var det som om alle brikker falt på plass, forklarer Bent. –Etter praksisplassen er det en lærlingetid på 33 måneder. Er jeg heldig så kan jeg fortsette hos Truls. For her er det svært trivelig, og ikke minst veldig lærerikt å være.