Bindalsbruket

LYSE TIDER I SIKTE

Endelig kan driverne av Bindalsbruket igjen se positive tall på bunnlinja.  Produsenten av ytterdører vet at hardt arbeid lønner seg.  Nå ser de fram til å utnytte den enorme kapasiteten de har i produksjonen.  For historien til fabrikken er lang, og håpet er å bringe noe av storhetstiden tilbake. 

Fra Namsos gikk turen videre til Terråk og Bindalsbruket.  En to timers biltur i nydelig sol langs snødekte fjell og vårgrønne sletter.  Inne på området til Bindalsbruket måtte jeg kjøre noen runder før jeg forsto hvor jeg skulle.  God skilting var nyttig på dette store området.   

Historien

Bindal´s historie har røtter tilbake til 1900-tallet. På det meste var det 150 ansatte her.  Bedriften startet som et høvleri i 1930, og utvidet senere til å bli en produsent dører og vinduer. I siste halvdel av 1970-tallet ble Bindalsbruket rendyrket som dørfabrikk, og var en av de store produksjonsbedriftene i Norge før nedgangen startet.  Omlegging til vannbasert maling skulle vise seg å være katastrofal.  Holdbarheten på produktene ble dårlig, og reklamasjonene mange.  Sammen med flere andre faktorer førte dette til konkurs i 2013.  42 ansatte mistet jobben.

En ny start

-Bindalsbruket var selve livet for mange av oss, forteller daglig leder Jan Håvard Brevik som har trådt sine barnesko i fabrikken.  Han har jobbet her i alle sommerferier fra han var liten gutt.  -Jeg startet med 17 kroner timer, humrer han.  -Det begynner å bli en stund siden.  For flere av oss ble det uholdbart at et så stort produksjonslokale med alt av maskiner og utstyr ikke skulle utnyttes.  Sammen med kommunen og noen få nøkkelpersoner begynte derfor planleggingen av en ny start.  Med god støtte av både NAV og kommune ble derfor et nytt selskap grunnlagt høsten 2014.  1. januar 2016 var vi offisielt i gang med produksjon av ytterdører.  De fleste av de ansatte har blitt med på eiersiden.  Dette er en stor fordel, og iveren etter å skape en lønnsom bedrift er stor. 

De viktige enkeltpersonene

Jan Håvard har i løpet av disse årene vært innom alle prosesser og arbeidsoppgaver i fabrikken.  Han har tatt lederskolen for treindustrien og er utdannet møbelsnekker med svennebrev.  Fra oppstart var det derfor naturlig at han tok rollen som daglig leder.  -Men der har jeg lite erfaring, så det har jeg måttet tilegne meg etterhvert, forteller han.  -Det har vært tøffe tak både før og etter oppstart, og dagene blir som regel lange.  Heldigvis har vi hatt flere personer som har klart å motivere oss til å holde motet oppe.  Bjørn Sørhøy er en av disse.  Han holdt motivasjonen oppe når vi andre hadde mest lyst til å gi opp.  

Norsk og kortreist

-Vi er stolte av å være en norsk ytterdørprodusent, fortsetter Jan Håvard. -Vi tilbyr kortreiste produkter som er tilpasset det stadig tøffere norske klimaet.  All produksjon og montering foregår under samme tak, og derfor har vi full kontroll på alle produktene våre, smiler han.  

En fabrikk med store muligheter

13 ansatte jobber hardt for å skape en lønnsom bedrift.  2020 ble det første året med positive tall på bunnlinjen etter oppstarten i 2016.  Omsetningen i 2020 endte på 14,2 millioner.  Da Tre og Profil besøkte dem i mai var ordreinngangen 62 prosent høyere sammenlignet med samme periode i fjor.  -Vi er på god vei nå, sier Jan Håvard.  Og på vår rundtur i fabrikken er det tydelig hvilke muligheter bedriften har.  For her er det flere tusen kvadratmeter å boltre seg på med effektive maskinlinjer og god flyt i overflatebehandlingen.  -I 2020 solgte vi 2400 dører.  Kapasiteten i fabrikken er på ca 14.000 dører per år.  Vi har litt å gå på, smiler han.

Viktig overflatebehandling

-Vi tenker langsiktig, og har en plan for investeringer framover.  En sprøyterobot er en av flere ting som står øverst på ønskelista.  Vi vet hvor viktig overflatebehandling er, og derfor er dette et av våre satsingsområder når det gjelder investeringer.  Tre strøk med polyuretanmaling gjør dørene klare for norske forhold.  Bindalsbruket mener selv at de har bransjens korteste leveringstid på kundetilpassede dører.  -Døra er klar i løpet av tre til fire uker.  Av og til også en uke før.  Slik har vi kommet oss inn i markedet, mener Jan Håvard.

Tester vannbasert

Bindalsbruket er i gang med egne tester av vannbasert maling på en annen type plate.  -Produktene har nå stått ute i vann i to år uten at vi kan se noen skader.  Det gjelder å være i forkant når det gjelder miljø, men skal vi gå over til å bruke vannbasert så skal vi vite at det holder, og det krever mange års testing, sier Jan Håvard.  

Bindalsbruket har sentralavtaler med flere av de store kjedene.  70 prosent av omsetningen er fargede dører, gjerne svart, dempet svart eller antrasitt grå.  -Vi blander farger etter kundens ønske.  Dørene våre er ikke i billigsegmentet, men i mellomsjiktet, der kvalitet, holdbarhet og korte leveringstider skal gjøre oss til den foretrukne samarbeidspartner.  Dette er målet vårt, og vi ser nå at arbeidet vi har lagt ned lønner seg.  Stemningen i eierstrukturen er god om dagen.  Det ser lyst ut framover, avslutter Jan Håvard.

Daglig leder Jan Håvard Brevik  viser fram sprosser i Tricoya Extreme som brukes i branndører.