Den nye Dining kolleksjonen

Hestnæs Trappefabrikk på Espa i Innlandet fylke ruster opp. Det er roligere tider nå, men etter en nedtur kommer alltid en opptur. Med nye investeringer har de effektivisert produksjonen, og står klare når markedet etter hvert tar seg opp igjen. 

Daglig leder Torstein Pedersen og medeier Randi Johnsen

Randi Johnsen møter oss innenfor døra hos Hestnæs Trappefabrikk. Det har skjedd store forandringer her siden sist jeg var på besøk. Da var det faren til Randi, Åge Johnsen, som tok imot meg. –Han har fortsatt en liten finger med i spillet, smiler Randi, som er veldig fornøyd med at faren alltid er tilgjengelig og hjelpsom når de trenger han. –Han og kona Elin, som også jobbet hos Hestnæs, pensjonerte seg da Covid 19 brøt ut. 

–Hjemmekontor fungerer dårlig i produksjonsbedrifter, forklarer Randi. –Vi trengte alle på jobb under pandemien, og innførte alle mulige tiltak for å gjøre dette på en forsvarlig måte. Mine foreldre var i en utsatt aldersgruppe og det ble da et naturlig tidspunkt å trå ut av bedriften.  

En naturlig del

Åge Johnsen begynte å jobbe for Hestnæs i 1966, og i 1995 kjøpte han trappefabrikken. –Derfor har denne fabrikken vært en naturlig del av meg så lenge jeg kan huske, sier Randi. –I 2018 begynte jeg å jobbe her én dag i uka samtidig som jeg jobbet resten av uka i politiet. Kombinasjonen av to jobber og familieliv kan være krevende, og jeg fikk en stadig større glød for å engasjere meg i familiebedriften. I april 2022 tok jeg det store valget og gikk over i 100% stilling her. I dag er det Randi, hennes bror Bjørnar og Åge som er eiere av fabrikken.

Ny daglig leder

I 2020 tok Torstein Pedersen over som daglig leder. Da hadde han jobbet hos Hestnæs siden 2016. –Jeg var daglig leder i en måned før Covid brøt ut og jeg måtte begynne med å sende permitteringsvarsler. –Pandemien kom brått på og vi visste ingenting om omfang eller varighet. For vår del ble krisen heldigvis kortvarig og vi kunne trekke varslene tilbake, smiler han. At det var et vanskelig tidspunkt å ta over som daglig leder var det imidlertid ingen tvil om.

Kriser

Krisen vi er inne i nå har vi vært mer forberedt på. Bare for tre måneder siden var det fremdeles bra driv i markedet, sier Randi, men nå har ordreinngangen gått kraftig ned. Trappa skal gjerne sist inn i huset, og vi opplever derfor nedgangen senere enn mange andre. Det skal sies at vi har ventet på dette i over et år. Allerede våren 2022 begynte vi å snakke med de ansatte om nedgangen som ville komme. Noen overraskelse er det derfor ikke, selv om vi har vært usikre på akkurat når det skulle treffe oss. Det var et markant skille etter høstferien, og nå gjenstår det bare å se hvor lenge tørken vil vare. 

Ruster opp

–Markedet til Hestnæs fordeles omtrent likt mellom bolig og hytte. Hyttetrappene er som regel noe enklere trapper, og det er mer volum og mindre omsetning per trapp. Trapp til bolig er mer eksklusive trapper der hver trapp gir høyere inntjening. 

–I 2022 hadde vi rekordomsetning på over 46 millioner kroner. Vi jobbet over evne etter koronaen da hyttemarkedet eksploderte, og de ansatte la ned en helt enestående innsats for å ivareta alle de faste kundene våre. Derfor kan vi ikke sammenligne årets tall med fjorårets. Selv om det roer seg nå, jobber vi jevnt og trutt, og forsøker å ruste opp til bedre tider.

Stor investering

For Hestnæs Trappefabrikk har dette året gjort den største investeringen noensinne. To splitter nye og hyperavanserte maskiner har gjort Hestnæs Trappefabrikk til en enda mer effektiv, miljøvennlig og moderne bedrift. Holz-Her Dynestic 7535 er navnet på CNC-maskinen, og sammen med det automatiske platesystemet Store Master 5110, er de en ørliten revolusjon for operatør Jan Terje Finnseter og kollegene hans på trappefabrikken.

Maskinene kom i august og Hestnæs er fremdeles i innkjøringsfasen, men de kan allerede si at dette virker over all forventning. –Nå kan vi legge inn det vi skal lage i dataprogrammet, og så går resten av seg selv. Vi kan bare plukke deler, pusse litt på kantene og sette på klistremerker før delene er klare for videre behandling, smiler operatøren.

Det er C. Dahm Maskinforretning AS som har levert de nye maskinene til Hestnæs Trappefabrikk. Det er store dimensjoner over de nye investeringene. Platelageret sørger for all platehåndtering fra råmaterialet kommer inn i fabrikken til det skal brukes i produksjonen. Maskinen henter automatisk de materialene som skal benyttes og laster det inn i CNC-maskinen. Systemet holder også til enhver tid kontroll på lagerbeholdningen, og kan settes opp til å varsle når lageret må fylles opp. 

–I tillegg sørger jo det nye maskineriet for at vi utnytter hver plate best mulig og dermed tas materialsvinnet ned. Bærekraft og miljøarbeid er ikke nytt for oss. Vi har vært miljøfyrtårn i flere år, og det er viktig for oss at det ikke bare er et diplom på veggen. Miljøaspektet kan og bør man ha med seg i alt man foretar seg, om det er store investeringer eller mindre tiltak i hverdagen, sier Randi.

 –Vi kan innrømme at det er litt skummelt med denne store investeringen akkurat nå, sier Torstein og Randi. –Men vi tenker at det er fornuftig å benytte rolige tider til å forbedre og utvikle seg. Det skjer så mye innenfor den teknologiske utviklingen at det er bare å henge med. –I tillegg til nye investeringer jobber vi stadig for bedre rutiner og smartere prosesser. Flere små forandringer kan utgjøre store forskjeller. Det er veldig interessant å jobbe med, og slik gjør vi oss klare til oppturen kommer!

Hestnæs er på offensiven og satser på fremtiden. –Det er viktig for oss å utvikle og modernisere oss, sier Randi og Torstein. –Vi ønsker selvfølgelig å bevare den lokale produksjonen og målet er å kunne tilby trygge arbeidsplasser for våre ansatte også i framtiden.