Designers Saturday

Fra 8. – 10. september ble Designers Saturday arrangert i Oslo. For 6000 fagbesøkende og 170 utstillere er Designers’ Saturday den største møteplassen for design- og interiørarkitektur i Norge.

Showroom i interiørbyen Skøyen

I hele Oslo sentrum går det busser mellom alle showrommene, og vårt første stopp på veien var HUB WALL-IT på Skøyen. Innenfor døra til showrommet som ble åpnet i 2021 blir vi møtt av fantastiske spilevegger, veggdekor i kork, kokosnøtt og reinlav. WALL-IT lager naturlige, miljøvennlige og bærekraftige løsninger for vegg og himling som forbedrer akustikken. Gründerparet er Ingvar Hagen, som er 3. generasjon trappemann fra Stryn som sammen med Bente som jobbet med HR i Telenorsystemet grunnla WALL-IT i 2015. På det tidspunkt var det ingen som hadde tatt posisjonen innen interiørvegger i flere naturmaterial.

Dekorativ vegg i kork med akustiske egenskaper

Ideén

– Vi ønsker å utfordre det etablerte ved å tilby nytenkende interiørprodukter, sier Bente. –Med WALL-IT får du et livlig alternativ til nakne gipsvegger, maling, panel og keramiske fliser. Paret fikk ideen til produktene sine da de var på en reise i Kuala Lumpur. Her oppdaget de en skillevegg i kokosnøtt på en fin restaurant i Twin Tower. Ingvar ble nysgjerrig på dette materiale og fant kilden til fabrikken i Indonesia. Et fabrikkbesøk ble derfor obligatorisk. Sammen med svigerfar som da bodde i Malaysia og var ekspert på kultur og fungerte som tolk, ble vi et bra, smiler Ingvar. 

Ingvar som har sin bakgrunn fra NTNU og Sintef har alltid latt seg fascinere av teknologi, og derfor var det naturlig at en nettbutikk ble begynnelsen på WALL-IT. –En av de første kundene våre var Turistforeningen, der vi dekorerte en 16 kvm stor vegg, forteller han.

Denne veggen kalles Gren. Det er en akustisk spilevegg i kryssfinér med utfellbare knagger.

På naturlig vis

Visjonen vår er «På naturlig vis», forteller Bente. –I alt arbeid vi gjør, både med kundereise, utviklingsarbeid og håndtering av ansatte og leverandører skal vår atferd skje på naturlig vis med naturlige produkter. Forretningsideen er «Sammen skaper vi fremtidens vegger». Med dette inviterer vi arkitekter, interiørdesignere, kunder, ansatte og leverandører med på å utvikle fremtidens vegger.  Verdiene våre er Tydelig, Raus og Ydmyk. De tre forbokstavene gir ordet TRY, som er et engelsk ord som kjennetegner en oppstartsbedrift. Man må våge, skal en klare og lykkes. For Ingvar står også TRY for de 3 første bokstavene til faren Trygve som var den om ledet trappeprodusenten Hagen til sin posisjon som markedsleder innen trappebransjen før han gikk bort i 2006.

Stolt medlem av Norsk Trevare

Fra garasjen på Skøyen, via showroomt ble det våren 2022 etablert et verksted på Hovfaret som de kaller LAB WALL-IT. –Da en ny CNC kom inn dørene, var det flere som stusset på at en fres entret lokalene til et gammelt vaskeri liggende innenfor Ring 3 i Oslo, smiler Ingvar. –Nå har vi både showrom og produksjon på samme sted, og kan tilby skreddersydde produkter til kundene våre. Parallelt med kjøp av fres var det å bli medlem av Norske Trevarer en milepæl for Ingvar. –Jeg har alltid latt meg begeistre av hvordan trevare-bransjen jobber sammen i forhold til problemstillinger, hvordan de deler informasjon og sparrer om ulike utfordringer. Yngvar er nå valgt inn som styremedlen i Norske Trevarer Østlandske. 

Fra 2 til 4 ansatte på kort tid

Etter å ha holdt på i 7 år hvor ekteparet har vært de eneste ansatte, doblet de antallet nå på 3 måneder.

I mars ansatte de sin egen CNC-operatør.  Før sommeren utlyste de stillingen som teknisk tegner/back office og fikk over 100 kvalifiserte søkere. Valget falt på en sivil arkitekt fra NTNU som har en tydelig bærekraftig profil. Hun begynte i august, og allerede 4 uker etter sin oppstart har hun designet både sin egen arbeidsplass og flere installasjoner på kjøkken og møterommene.

–Med dette tverrfaglige teamet ser jeg for meg mange interessante prosjekt fremover, sier Ingvar entusiastisk. –Vi vil primært levere prototyper og småskalaproduksjon, men vår ambisjon er at snekkerier i hele Norge etter hvert vil bruke våre naturmaterial i sine prosjekter. Først da har vi lykkes, sier Bente.

Lansering av Sanke

Vegg i vegg med WALL-IT finner vi Hamran og Meling Studio som er showrommet til kjøkkenprodusenten Hamran og vindu- og dørprodusenten Meling. I samarbeid med Andreas Engesvik lanserte de kjøkkenmodellen Sanke på Designers Saturday. Dette kjøkkenet er laget av norsk furu og bygget opp som et bukkesystem. –Det er derfor lettere å frakte fordi det tar mindre plass og det minimerer materialbruken, forteller salgs- og markedssjef Janne R Werdal. Istedenfor skuffeskinner er kjøkkenet designet med trespor. Dette reduserer klimaavtrykket. Skuffene er inspirert av gamle fruktkasser. –Denne kjøkkenmodellen utfordrer bransjen både når det gjelder design, uttrykk og materialitet, mener Janne. –Framover vil det handle om å ta bevisste valg både for produsent og kunde.

Salgs- og markedssjef Janne R Werdal viser fram kjøkkenmodellen Sanke

Naturlig tre

Denne fronten er helt ny, laget av Sørlandsk eik. –Her vil vi vise fram treet slik det faktisk er. Derfor framhever vi de dekorative kvistene i treverket, sier eier og styreleder Trond Hamran. 

–Foreløpig har vi ikke merket endringer i markedet, sier Trond. Men vi må være enda mer kreative og jobbe hardere for hver ordre. Vi går en spennende vinter i møte. 

Vandre

Kjøkkenmodellen Vandre er laget i Sørlandsk eik. I dette kjøkkenet er det mye håndverksdetaljer og det er bygget opp i moduler. –Det vil si at du kan flytte moduler ut av kjøkkenet til et annet sted i rommet der du trenger det, smiler Janne. –Når du flytter fra boligen din, tar du kjøkkenet med deg. Det er en stor fordel og svært bærekraftig både økonomisk og miljømessig. 

Utvider markedet

Daglig leder og medeier i Meling Ole Olsen, forteller at de bruker en del norske materialer i produksjonen. – Kortreiste materialer egner seg godt i norsk klima og er bra for klima, smiler Ole. Meling leverer skreddersydde dører og vinduer. –Vi ønsker å lage produkter som passer inn i husene de skal leveres til, sier Ole. –Sammen med arkitekter og byggefirma bidrar vi ofte med vår kunnskap som kan øke byggets verdi.

Trond Hamran og Ole Olsen ser god nytte av samarbeidet de har gjennom Hamran og Meling Studio

Meling holder til på Kvitsøy utenfor Stavanger. I 2018 ble de en del av Made By Wood som i dag heter Hamran og Meling Studio. Da hadde de nesten ingen omsetning fra Kristiansand og østover. –I fjor var ca. 25% av omsetningen vår fra dette markedet, og vi håper at det over tid kan være en lønnsom investering å være synlige her, sier Ole. –Det styrker merkevaren Meling, og gjør at fokuset på produkt blir større og at prisen blir mindre viktig. Vi jobber hardt med vår kundeportefølje. Vi må forstå hverandre og ha de samme verdiene i bunn for å få til best mulig samarbeid.

–Vi har mye å gjøre og vi har fullt opp ut året, men vi går ned i omsetning i forhold til i fjor, så det blir spennende å se det endelige resultatet. I fjor hadde vi 21 millioner i omsetning som er ny rekord, med et resultat rundt 9%.  

–Vi er 15 ansatte og satser for fult fremover. Derfor bygger vi nå nytt råvarelager på 750 kvadratmeter, og har investert i noen nye maskiner og utstyr. Vårt mål er ikke å vokse, men å tjene penger slik at vi kan utvikle oss og møte fremtiden på en best mulig, sier Ole.

Ekte og naturlig

Hos Hamran og Meling Studio finner vi Karen Boye som er daglig leder i SYD. Karen har lang fartstid i bransjen og har derfor et stort hjerte for naturlige materialer. –Jeg startet for meg selv med å resirkulere møbler, forteller hun. –Jeg ble da en forhandler av tekstiler og ble klar over hvor mye syntetiske forsterkninger som blir til søppel. Dermed fikk Karen øynene opp for ulla til spælsau som fram til nå har blitt kastet og brent. Denne ulla går for å ha lavere kvalitet, men med riktig behandling er det en helt fantastisk vare, mener Karen. –Ulla er både robust, isolerende og med selvrensende egenskaper. Karen har inngått samarbeid med norske spinnerier og veverier og farger selv ulla med farger fra naturen. –Det er fint å kunne vise fram tekstilene i dette showrommet da de harmoniserer med treproduktene til både Hamran og Meling, sier Karen. –Vi er alle opptatt av å utnytte de ressursene vi har på ekte og naturlig vis. 

Hagen lanserer Escalia Pilar

Hagen AS lanserte sin nye trappemodell Escalia Pilar på Designers Saturday. Trappemodellen er designet av Andreas Engesvik. Det minimalistiske møbelet er en moderne tolkning av tradisjonelle håndverksteknikker i eik, et solid materiale brukt i trapper i generasjoner. Med en enkel, skandinavisk estetikk er Pilar et slitesterkt produkt, både visuelt og i bruk.

Pilar er konstruert med stående pilarer, derav navnet. Uten synlige beslag, skruer og hull har trappen en fin, estetisk ro. Tette og transparente felt skaper subtile lys- og skyggevirkninger, mens brede bord gir en eksklusiv finish.

Pilar er et vakkert og funksjonelt kvalitetsmøbel til hjemmet, laget for å vare. Lenge.