Det har vi aldri gjort før, så det klarer vi helt sikkert

I august var det duket for lansering av ny møbelkolleksjon i lokalene til Made By Wood i Oslo.  Hamran viser igjen at man kommer langt med å være modig og uredd.  For denne møbelkolleksjonen ble født da de fikk oppdraget om produksjon til det som har blitt et av verdens mest omtalte bygg, nemlig restauranten «under».

Daglig leder Trond Hamran ønsket velkommen inn.  -Vi er skikkelig uheldig med været i dag, sier han litt urolig.  Denne onsdagen, helt i slutten av august, opplevde vi det som antakelig ble den siste sommerdagen.  En nydelig dag ute, lokket ikke til innetid.  Men etterhvert dukket likevel den ene etter den andre opp, og de 60 påmeldte holdt sitt ord.  Det var det ingen som angret på.

For det er fascinerende å høre på mennesker som tar sjanser og er litt mer vågale og gale enn de fleste andre.  For ideen om en undervanns-restaurant er temmelig vill.  Tre gode samarbeidspartnere var samlet hos Made By Wood.  Ideskaperne Stig og Gaute Ubostad, arkitektkontoret Snøhetta og produksjonsbedriften Hamran fortalte om prosessen bak «under».  Alle de tre har gått langt utenfor komfortsonen, og vært gjennom prosesser som har vært helt nye for dem.  

Lekre møbler fra Hamran, Inger Marie Grini

Stig Ubostad og broren Gaute fikk ideen til restauranten i 2011.  -Det var en ellevill ide, som vi i begynnelsen ikke hadde helt trua på, innrømmer Stig.  Men brødrene begynte likevel å jobbe med den, og i 2013 hadde de tomta klar.  Gaute og Stig ønsket å få med seg så mange aktører som mulig inn i prosjektet, som kunne bidra til å dra det videre. Da Snøhetta tente på ideen begynte ballen å rulle raskt.

De to brødrene brenner for sørlandsregionen, og det er nettopp denne delen av landet de ønsker å framheve gjennom restauranten.  -Her har vi det største mangfoldet både under og over vann, mener Stig.  Naturen og kvalitetene vises tydelig gjennom både arkitekturen og gastronomien.  -Vi bruker det naturen gir oss i maten vår, fortsetter Stig, som forteller at de er på sanking hver dag for å finne råvarer til restauranten.

Lokale firmaer er brukt for å skape selve restauranten, og Hamran er en av de største bidragsyterne.  Produsenten har laget alt i tre til restauranten, og det er laget av lokalt trevirke – sørlandseik.  Fasade og gulv utvendig, gulv, tak, vegg og møbler innvendig.  I tillegg ble en helt ny møbelkolleksjon utarbeidet for prosjektet som nå er klart til salg.  Kolleksjonen består av stoler, runde bord, benk og langbord.  -Norsk tre, norsk design og norsk produsent.  Det er vi stolte av å kunne framheve, sier Heidi Pettersvold Nygaard i Snøhetta.  -Og de står i et av verdens mest omtalte bygg.  Det er vi også veldig stolte av, smiler hun.  Snøhetta har 30 års jubileum i år, og under vil bli trukket fram som et eksempel på et komplett prosjekt.

Under har vært et stort prosjekt for Hamran som har brukt halvannet år fra skisser til ferdige produkter.  -Vi har utviklet produktene underveis, og det er tidkrevende.  Snøhetta står ansvarlig for design, men å komme fram til det beste sluttresultatet har vært en prosess som vi har kommet fram til sammen, sier Janne R Werdal,

Salg- og markedssjef i Hamran.  -Alle ansatte på Hamran har virkelig stått på for å få til best mulig resultat.  Til og med alle på kontoret har vært med på å olje overflater for å komme i mål, så dette har vært en skikkelig kollektiv innsats, smiler hun.