DØR OG VINDU – en nisje

Hos Tingvoll Dør og Vindu på Nordmøre er det fullt opp med arbeid. En helt spesiell ordre av en stor mengde vinduer med linoljemaling har ført til plassmangel hos bedriften. –Men løsninger finnes det alltid, smiler daglig leder Einar Bergslid. –Vi har leid et grendehus og fått flere ivrige pensjonister til å jobbe for oss. De gjør en strålende jobb som de koser seg med.

Daglig leder Einar Bergslid viser fram dører i accoya.

Med snøkledde fjell og isfrie fjorder en solfylt marsdag går ferden til Tingvoll Dør og Vindu. Her er det Einar som holder fortet sammen med dedikerte ansatte der flere har lang fartstid. Rune Stølen dukker opp i døra. I 1992 var det han og Tore Ulset som tok over aksjene i firmaet etter Håkon Wolden og Bersvein Rakstang som startet Tingvoll Interiør i 1967. Da Tore pensjonerte seg i 2016 overtok Rune og flere av de ansatte aksjene i firmaet med Einar Bergslid som hovedaksjonær og daglig leder. 

Et nisjemarked

Tingvoll Dør og Vindu leverer alt fra en enkel dør til en serie med vinduer og dører i større mengder. De lager også dører og vinduer innenfor ulike vernesoner og har spesialisert seg på etterligninger. –Alt lages på bestilling og vi har godt samarbeid med både byantikvar og riksantikvar når vernereglene tilsier det, sier Einar. 

Bevisste kunder

Det er privatmarkedet som er viktigst for Tingvoll og de opplever at kundene blir mer og mer bevisste på sine valg. –Vi jobber i et nisjemarked der kvalitet verdsettes høyt. Derfor velges materialer med omhu, forteller Einar. Skurlast leveres til Tingvoll der de selv sorterer materialene for hånd etter høyest mulig andel av kjerneved. Høy andel av kjerneved gir god motstandsdyktighet mot vær og vind. –I dører som er spesielt værutsatt og/eller to-fløyet anbefaler vi alltid accoya, forteller Einar. –Etter at vi begynte med det har vi ikke fått en eneste reklamasjon. 

Dyktige mennesker

–Det gjelder å snu seg raskt når man er liten, fortsetter Einar. –Med 6 årsverk og en omsetning på 9,5 millioner kroner i fjor kan kapasiteten av og til bli sprengt. Vi vurderer derfor å bygge på og øke bemanningen. Da er vi også avhengig av å få tak i flinke mennesker, og de vokser ikke alltid på trær, smiler han. –Vi har vært så heldig at Waddah som kommer fra Syria til Norge, ønsket å ta fagbrev her hos oss. Han har erfaring med dør- og vindusproduksjon fra hjemlandet, og har blitt en viktig ressurs for oss. Mange av de ansatte har flere tiårs erfaring i bransjen. Kunnskapen er derfor stor, og det gjør at vi kan ta på oss mange ulike oppdrag. 

Engasjert lokalmiljø

Av og til strekker hverken antall ansatte eller plassen til. –Vi fikk en ordre på ca 1 million kroner på både dører og vinduer som skal overflatebehandles med linoljemaling. Alle vet at dette er en krevende prosess som tar mye tid. For å få til dette måtte vi derfor leie et grendehus i bygda, og spørre noen engasjerte pensjonister om de ville hjelpe oss med malinga. Det var det flere som takket gladelig ja til. I mange små lokalmiljøer blir det et godt samhold, og folk stiller gladelig opp når det trengs. 

Framtidsplaner

Hos Tingvoll er det Einar som står for tegning av dører og vinduer til produksjon. –Jeg gjør det fortsatt for hånd, sier han litt forlegen. –Siden vi er en nisjebedrift, fungerer det fortsatt. Men det er klart at vi må fornye oss også på dette området etter hvert. Flere ting står på agendaen framover. Først og fremst trenger vi en ny fagperson på dører, for vi får mengder av forespørsler på dette produktområde om dagen. Problemet vårt er at vi ikke rekker å ta tak i alt, og det ønsker vi å gjøre noe med. Vi må også ha et nytt lakkrom med avsug, og vi trenger generelt større plass. Derfor ønsker vi etter hvert å bygge en etasje til og utvide bygget med noen hundre kvadratmeter. Vi trenger bedre fasiliteter både for å få et enda bedre arbeidsmiljø, og for å være en attraktiv arbeidsplass for nye mennesker, mener Einar. 

–Vi har startet opprusting. Med en ny moulding som er levert av C. Dahm Maskinforretning er målet om mer effektivitet i gang. Denne maskinen freser alle deler til dører og vinduer, forteller Einar,

–Det er mye man ønsker seg, og det er viktig å starte et sted, sier Einar. Han innrømmer at det har vært lange dager etter at han overtok både aksjemajoriteten og som daglig leder for åtte år siden. –Men det er givende å se at hardt arbeid fungerer. Vi har mye å gjøre, selv i disse nedgangstider, og derfor ser vi bare oppturer framover. Jeg mener at arbeid er en velsignelse, smiler han. 

Tingvoll tilpasser alltid dører og vinduer til sine kunder.

MANGE TYPER PRODUKTER

Varevinduet

Tingvoll leverer varevinduer og har akkurat fått oppdrag om å levere 50 varevinduer til en bygning som tilhørte Ullevål sykehus. Når originalvinduene er av god nok kvalitet kan et varevindu løse både krav til bo komfort og energisparing. Gamle vinduer gir bygninger karakter, men oppleves ofte som trekkfulle og kalde.  Derfor kan varevindu være en god løsning.

Tingvollvinduet

Tingvollvinduet er bedriftens eget vindu. Det er et antikvarisk vindu med moderne funksjoner. Vinduet er en videreutvikling av det tradisjonelle koblavinduet. Det blir produsert med faste sprosser og kittfalls satt i en ramme. Sprossene er festet mellom isolerglassene slik at det blir et glassfelt på innsiden. Utvendig er sprossene festet til glasset med ekte kittfals og vinduet ser derfor ut som et vanlig kobla vindu.