Dører med stil

– Alt er mulig, sier daglig leder Tommy Pettersen.
– Alt er mulig, sier daglig leder Tommy Pettersen.

Trevaren Eydehavn er kjent for sine spesiallagde dører som kan sees på som store smykker i både hjem og i offentlige bygg. Heltredører, ramtredører og dører med kompaktlaminat er bedriftens produkter. -Vi er en nisjeprodusent som satser alt på kvalitet, forteller daglig leder Tommy Pettersen. Et av de siste prosjektene var levering av dører til Rådhuset i Oslo.

Arvid H. Pettersen startet Trevaren Eydehavn AS i 1982. Siden den gangen har de spesialisert seg på ekslusive og unike utvendige og innvendige dører, som blir laget etter kundens egne ønsker, mål og behov.

Kvalitet i alle ledd
Bedriften som ligger like ved Arendal på Sørlandet ligger så godt som midt i et byggefelt. Det er ikke alltid like praktisk for en fabrikk å ha boliger rundt seg. Det er mange hensyn å ta. Men det er ikke nødvendigvis negativt å tenke litt ekstra igjennom hvordan man opptrer i forhold til sine omgivelser. Det nye flisfyringsanlegget som ble innstallert i fjor avgir nå kun damp, og naboene er fornøyde. Bevissthet på miljø og ryddighet avspeiler seg i kvaliteten på produktene.

Med jobben som livsstil
Arvid H. Pettersen opptrer fortsatt som daglig leder, forteller sønnen Tommy. Offisielt tok han over farens tittel i 2011, og gradvis skal han ta flere av de administrative oppgavene som en daglig leder gjør. Arvid kan nå ta de jobbene han har lyst på, sier Tommy. Ved spørsmål om han har tenkt å trappe ned etterhvert kommer svaret fra sønnen kontant. -Han kommer aldri til å gi seg! Arvid har vært på jobb dag og natt siden han startet bedriften for over 30 år siden. Det inkluderer også søndager. Det har blitt en livsstil for han, og han vil nok aldri kunne slutte å jobbe med hobbyen sin.

Skiller salg og produksjon
Tommy startet som lærling i bedriften og ble fast ansatt i 1999. Han mente at det var viktig å skille salg og produksjon og valgte derfor å starte Snekkern Eydehavn i nabobygningen i 2003. -Vi samarbeider med andre produsenter, og det ble vanskelig for kunden å skille mellom hvem som produserte de ulike produktene. -Derfor valgte vi å ha ryddige former på dette. Privatpersoner handler hos Snekkern Eydehavn, mens Trevaren Eydehavn forhandler med de store arkitektene og entreprenørene. Tommy er daglig leder i begge firmaene nå, og er svært fornøyd med ansettelsen av en butikksjef som tar seg av både kjøp og salg i Snekker`n butikken. Her kan privatpersoner kjøpe skyvedørsgarderober, dører, vinduer og garasjeporter m.m.

«Vi driver i en spennende bransje med mange utfordrende prosjekter. Dette må kommuniseres bedre ut mot ungdommen, slik at rekrutteringen tar seg opp.»

Viktig læretid
Butikksjefen er den 22 år gamle Andreas Tellefsen som tidligere var lærling i Trevaren Eydehavn. – Der kan man se hva som kan komme ut av å være lærling i en trevarefabrikk, sier Tommy. Det er ikke verst å være så ung, og allerede ha tittel som butikksjef. Andreas er svært dyktig og engasjert i jobben sin. Vi har vært heldige som har fått han med oss på laget. Bedriften er alltid på jakt etter lærlinger. Nå ser de fram til å få inn en ny lærling som starter til høsten.

Brann- og lydgodkjenning
Trevaren Eydehavn har åtte ansatte. Tommy forteller at 2011 var et år der resultatet ble lavere pga nye investeringer. 2012 ble et godt år for bedriften, og nå jobber de med en annen utfordring. De vil få godkjenning på brann og lyd på innvendige ramtre dører. Vi har et prosjekt på Tjuvholmen som venter på oss, sier Tommy. Der skal vi levere brann og lyddører for ca 1 million kroner. Bedriften har allerede fått godkjent en ytterdør for brann og lyd.

Riktig inneklima gir bedre kvalitet
Trevaren Eydehavn AS har i år innstallert et flisfyringsanlegg som gjør at de er selvforsynte på strøm. All overflødig flis og kapp kjøres inn i anlegget. Dette gjør at inneklimaet har blitt bedre. -For oss er en stabil temperatur viktig for å ivareta en så god kvalitet på overflatene som mulig, sier Tommy. I lakkavdelingen har de innstallert nytt avsug. Det gjelder å gå grundig til verks for å skille seg ut i markedet. Det neste på lista er et befuktningsanlegg som skal opprettholde en stabil fuktighet i alle deler av produksjonen.

Bygg Reis Deg neste
Bedriften deltok på Gjør Din Bolig Bedre messa i Kristiansand i februar. Det er første gangen de har deltatt på messa, og de fikk mange gode tilbakemeldinger. Det handler om å vise seg fram, derfor skal vi også i år være med på Bygg Reis Deg i oktober, forteller Tommy. Der har de vært faste deltakere i mange år.

En spennende bransje
Et nytt dataprogram, Optiwin, skal gjøre bedriften mer effektiv. På grunn av dette programmet slipper de nå å skrive manuelle kapplister. Isteden kommer de automatisk med tegningene. Det er Tommy som tegner produkter i Optiwin eller Autocad som brukes ved mer spesialiserte produkter. På grunn av at bedriften satser på nisjeprodukter får de også mange spesielle oppdrag. -Vi har til og med levert dører i et treslag som heter iroco til et hus på Ibiza, forteller Tommy. -Vi driver i en spennende bransje med mange utfordrende prosjekter. Tommy håper at dette kan kommuniseres bedre ut mot ungdommen, slik at rekrutteringen tar seg opp.