En bransjeforening å lytte til

Etter en iherdig lobbyinnsats fra svært mange så har regjeringspartiene endelig landet på at opplæringskontorene sin rolle skal videreføres. Det er en svært god nyhet for oss, sier Hilde.

Hilde Widerøe Wibe

Opplæringskontorene lenge leve

Arbeiderpartiet og Senterpartiet slår fast at opplæringskontorene fortsatt kan være part i lærekontrakt selv om de skal reguleres som et samarbeidsorgan. 

I forslaget til ny opplæringslov skal opplæringskontorene ikke lenger være regulert i loven som en lærebedrift, men som et samarbeidsorgan for lærebedrifter. Dette er for å rydde opp i ansvarsforholdene mellom fylkeskommunen, lærebedrifter og opplæringskontor for de lovpålagte oppgavene som skal sikre lærlingene formidling til læreplass og opplæring i lærebedrift. 

Både NHO og LO har ønsket seg en opprydning i loven rundt opplæringskontorene. Fokuset framover skal handle om hvordan fag- og yrkesopplæringa i Norge kan styrkes, og hvordan opplæringskontorene kan bidra på en god måte til det. 

– Opplæringskontorene er vesentlige i formidling av lærlinger, og nå blir det mulig med et bredt flertall for å beholde lovfestingen av opplæringskontor, og vi har lyttet til innspillene, påpeker Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand.

Et sterkere BNL

Det har over en tid vært en prosess i Byggenæringens Landsforening (BNL) med formål om å bygge en sterkere organisasjon. På BNLs Generalforsamling den 1. juni ble 9 prinsipper vedtatt av flertallet som markerer starten på en stegvis endringsprosess. Flere av prinsippene krever vedtektsendringer som vil fremmes i ekstraordinær generalforsamling høsten 2023. Her er prinsippene:

Norske Trevarer sitt styre har støttet opp om de fleste av prinsippene som for eksempel navneendring til NHO Byggenæringen og at man skal prøve å få flere bransjer inn i BNL. Enkelte prinsipper, som autonomi har vært viktig for oss at stadfestes. Vi har også vært tydelig på at vi ikke ønsker gjennomgående medlemskap som betyr at medlemmene blir direkte medlemmer i BNL, og at deler av kontingenten skal gå til BNL. I dag er det bransjeforeningene som er medlem av BNL. Like fullt ble disse prinsippene samlet vedtatt av flertallet på Generalforsamlingen som blant annet innebærer at det skal nedsettes en arbeidsgruppe som både skal utrede en ny kontingentstruktur og gjennomgående medlemskap.

Gjennomgående medlemskap har vært et konflikttema i BNL nærmest siden organisasjonen ble stiftet i 1997, og om det blir gjennomført kan det medføre at organisasjonen splittes. –Styret, styreleder og jeg som daglig leder i Norske Trevarer, har derfor hatt samtaler med eventuelle andre organisasjoner for å se om det kan være aktuelt med et nytt hjem, sier Hilde.