En historisk nytenker

C. Dahm Maskinforretning har en historie som strekker seg hele 150 år tilbake i tid. –Det er en morsom kuriositet, sier daglig leder og eier Einar Børs, men det er det vi gjør i dag og i morgen som betyr noe for oss. 

F.v: Markedssjef Sturle Risnes, daglig leder og eier Einar Børs og service sjef Oddvar Solbakken.

Tidlig en september morgen går turen til Bergen. Denne gangen valgte vi riktig tidspunkt, for blå himmel og strålende sol fulgte oss hele denne dagen. C. Dahm Maskinforretning ligger like utenfor Bergen sentrum, og Einar Børs og Sturle Risnes ønsket velkommen.

Alle er like viktige

C. Dahm leverer alt fra håndverktøy til store produksjonslinjer til den trebearbeidende industri, hobbysnekkere og forhandlere. –Alle kunder, små som store er velkommen til oss, sier Sturle som er  markedssjef. –Her blir alle behandlet med samme respekt, uavhengig av størrelse. 

En sterk serviceavdeling

I løpet av de tre siste årene har bedriften økt bemanningen på serviceavdelingen til 5 personer, som nå er omtrent jevnstore med salgsavdelingen. –Vi har alle sett hva som kan skje når en krise oppstår, sier Einar. –Under pandemien var det problemer med å få tak i teknikere fra utlandet. Vi hadde heldigvis egne, og de fikk mye å gjøre da vi også måtte hjelpe andre bedrifter i denne i tiden. En velfungerende og effektiv serviceavdeling er helt avgjørende for å kunne serve kundene på den aller beste måten. Derfor satser vi på å styrke egne teknikere.

Ulike markeder

–Koronatiden var hektisk, og det er fortsatt travle tider for oss. Det vi leverer i dag, solgte vi i begynnelsen av året. Nå er det roligere ordreinngang, og derfor vil det komme en nedgang. Men ser vi bort i fra nybolig- og hyttemarkedet som er på et bunnivå, er trykket på både innredning, trapp og rehabilitering fortsatt stort. Derfor er det fortsatt positive markører i markedet som vi tar med oss, sier Einar.

–Svikten i nyboligsalget og igangsetting er lav i hele Europa. Dette fører til kortere leveringstider og synkende råvarepriser. Vi kan håpe at det på sikt vil gi en fordel for bransjen. Selv om prisen på maskiner ikke kommer til å gå ned, håper vi at prisstigningen har stoppet opp. 

Har vi lært?

–Vi fikk oss en vekker under korona, og vi så viktigheten av å handle lokalt, fortsetter Sturle. –Derfor bruker vi så langt det lar seg gjøre lokale leverandører av materiell og tjenester, og i alle fall norske. Det er korttenkt å gjøre noe annet, mener vi. –Vi må støtte hverandre så godt det lar seg gjøre. 

Tett kontakt med leverandører

–Maskinene kommer fra utlandet, smiler Einar. –Det får vi ikke gjort så mye med. Men vi er påpasselige med hvor de kommer fra, og hvilke leverandører vi bruker. Vi lever ikke av engangssalg, og er helt avhengig av fornøyde kunder som føler de får det lille ekstra. Som tre av de viktigste leverandørene til C. Dahm kan Holzher, Robland og Martin nevnes. Holzher og Martin er tyske bedrifter og Robland er Belgisk. Disse tre leverandørene produserer alle maskinene på egen fabrikk. I tillegg til disse har de nærmere 50 leverandører som er viktig og som gir en jevn omsetning.

De siste årene har vært gode for C. Dahm. Med 16 ansatte omsatte de for 73 millioner kroner i fjor. –I år blir det høyere, sier Einar. 

Historien

C. Dahm Maskinforretning AS er Norges eldste maskinforretning, etablert 1873, og kan dermed feire sine 150 år. Einar er ikke så opptatt av historien. –Det som er bak oss gir lite avkastning, sier han. –Men det er klart at en lang historie har skapt det vi er i dag, og dannet en erfaring som vi tar med oss videre. 

Det hele begynte på Bryggen i Bergen i 1873. Det var før lyspæra var oppfunnet og det var ingen industri å snakke om. Derfor var det utstyr til fiskeindustrien som var begynnelsen for C. Dahm. Da den industrielle revolusjonen gjorde sitt inntog var de raskt ute med maskiner. Og derfra utviklet bedriften seg. Det var Claudius Dahm som etablerte det han naturlig nok kalte C. Dahm.  Han fikk en datter som giftet seg med en som het Børs. Dahm og Børs eide sammen i mange år før svigersønnen tok over. 

–Min far, Gunnar, var fjerde generasjon Børs, og han kjøpte ut Dahm familien i sin tid, forteller Einar. Gunnar jobbet i denne bransjen hele livet sitt. Einar begynte i 1998 og tok over som daglig leder i år 2000. –Far fortsatte i bedriften etter at jeg tok over, og han var en god støtte for meg. I 2003 døde han brått, og det ble et tydelig veiskille for oss. Jeg måtte plutselig ta alle avgjørelser selv, og som ny generasjon tar man naturlig nok nye valg. Valgene tok oss i en ny retning som viste seg å være riktig for oss, og vi har klart oss bra. I april feiret vi 150 år sammen med alle ansatte med følge med middag, hotell og underholdning. Det ble en fin begivenhet for oss alle. 

Ser nye muligheter

Den siste tiden har C. Dahm levert store og nyskapende maskinlinjer. Trappeprodusenten B. Innvær tok i bruk nesting i sin produksjon for 3,5 år siden. –Dette var helt nytt i trappebransjen på den tiden, og vi har levert flere lignende anlegg siden, sier Einar. Et automatisk platelager mater materialer inn i CNC til utfresing der det freses, merkes og optimaliseres. Slik oppnås stor materialutnyttelse. Automasjon er stikkordet og så lite menneskelig kontakt som mulig. En av de siste store leveransene gikk til Treprosjekt sin nye fabrikk. –Vi leverer utstyr som bruker mindre strøm, har lang levetid og har frekvensstyring. Dette inngår i bedriftenes arbeid med bærekraftsmål, sier Sturle.

–Vi går spennende tider i møte, det vet vi alle, sier Einar. –Mange sier at dette er tiden for å posisjonere seg i markedet. Det kan være lettere sagt enn gjort, men for dem som har mulighet, er det lurt. For oss som har vært med en stund, er svingninger en del av hverdagen. Det lever vi med, og overlever.