En kjempeinvestering i havgapet

Høsten er vår beste årstid og utsiktene framover ser bra ut. –Fram til jul vel og merke, sier produksjonsplanlegger og personalansvarlig Bent Kråkenes i Nordvestvinduet. –Vinteren er vi spent på. Heldigvis har vi posisjonert oss slik at vi har flere ben å stå på. Derfor mener vi at vi skal kommer oss gjennom nedgangstiden på en god måte. Nordvestvinduet produserer dører, vinduer og fasadeelementer.

Daglig leder Arve Martin Almenning

Nordvestvinduet ligger i Almenningen like ved Måløy. På vei ut hit tar vinden seg opp og det regner mer eller mindre vannrett. Vindkastene tar tak i bilen og det fosser vann nedover fjellsidene ved veien. For en østlending som meg er dette mye vær, men for daglig leder Arve Martin Almenning og gjengen er dette helt hverdagslig. –Turen over brua til Måløy kan være ganske interessant ler han, og mimrer tilbake til den gangen han tok skolebussen over i all slags vær. Vi måtte presse mot døra så den ikke skulle blåse opp, ler han. I dag blir brua stengt om vinden blir for sterk, og det er nok mer forsvarlig. 

Utnytter begrensningen

Etter en ruskete biltur svinger jeg inn mot fabrikken som ligger mer eller mindre ut i havet. –Som du ser har vi utvidet fabrikken så mye vi kan, ler Bent. –Havet er en naturlig begrensning for oss. Det er mye vi kunne ha gjort for å bedre logistikken i fabrikken, men vi må bare gjøre det beste ut av det. 

Og det klarer Nordvestvinduet. Med sine 80 ansatte oppnådde de en omsetning i 2022 på 150 millioner kroner. Nordvestvinduet tenker alltid framover, og investerer jevnt og trutt. Det siste året har de slått litt ekstra på stortromma, og investert 23 millioner kroner i nye maskiner og utstyr. 

En familiebedrift

Nordvestvinduet AS ble etablert i 1957 av bestefaren til Arve Martin. Det begynte som en tradisjonell trefabrikk som produserte alle slags treprodukter. Ganske raskt viste det seg at det var vinduer og relaterte produkter de var best på. Selskapet har alltid vært tidlig ute med både nye produksjonsmetoder og produkter, og de var blant de første som tok i bruk datamaskiner og CNC-maskiner i produksjonen. Faren til Arve Martin, Dag er en kjent mann i bransjesammenheng. Han er fortsatt en aktiv bidragsyter i bedriften, og har til sammen 60 års erfaring i Nordvestvinduet. –Han har fått Kongens Fortjenestemedalje for lang og tro tjeneste, og han er en stor ressurs for oss. Fabrikken er fortsatt 100% familieeid, forteller Bent.

Flere markeder

–Vi leverer en del til prosjektmarkedet som nå ligger nede for telling, men vi har i tillegg andre kunder som borettslag, spesialprosjekter og andre krevende arkitekt tegnede jobber samt at vi er store i rehabiliteringsmarkedet, sier Bent. Nordvestvinduet eksporterer sine produkter, og det største markedet er i Skottland der de har et eget datterselskap som er et rent salgskontor. Alt dette gjør at vi skal klare oss godt gjennom vanskelige tider, mener Arve Martin. Markedet i Norge er i hele landet med hovedvekt på Østlandet, Vestlandet og nordover til Trondheim. I løpet av ett år går 35.000 kvm glass ut av fabrikken. Det vil si ca 400 glass i uka.

Hele 60% av alle vinduer som produseres hos Nordvestvinduet er nå en kombinasjon av tre og aluminium. Nordvestvinduet er kjent for sine skreddersydde løsninger til kunder. De påtar seg gjerne utfordringer både med tanke på konstruksjon, produksjon og logistikk. Med investeringer på over 23 millioner kroner det siste året er fabrikken nå en av de mest moderne vindusfabrikkene i Europa når det gjelder produkt, produksjonsmetoder og styringssystemer. 

Nordvestvinduet kan vise til mange referanseprosjekter og finner løsninger andre ikke tilbyr. Her er et prosjekt, med vinduer fra Nordvestvinduet til Ulvik hytte. Foto: Rever & Drage arkitekter

Automatisering

–Vi har strømlinjeformet vår spesialproduksjon, forklarer Bent. –Den første delen av produksjonen er nå helautomatisert. 6 meters lengder kjøres inn i det nye kappanlegget som kapper og optimaliserer emnene til innhøvlingen. Her høvles materialene til riktig dimensjon før de går videre til utfresing av beslag, hengsler osv. Automatiseringen har frigjort ansatte som er satt til andre arbeidsoppgaver. All programmering av maskiner gjør vi selv. Det mangler fortsatt noen småting, men før jul skal alt være operativt, sier Bent.

Flere etasjer

Fabrikken strekker seg over fire etasjer, med produksjon i tre av disse. Kapp skjer i kjelleren, sammensetning av vinduer er i 2. etasje, mens beslag blir montert i 3. etasje. –Logistikken er som sagt en utfordring for oss, derfor må vi hele tiden tenke ut nye ideer for produksjonsflyt og hvordan vi kan forenkle med ny teknologi og maskiner. For å få til best mulig flyt må det investeres kontinuerlig. 

De viktige menneskene

Menneskene er alltid viktigst, og hos Nordvestvinduet er intensjonen å ha fra 2-6 lærlinger til enhver tid. I dag har de tre lærlinger. De som vil får muligheten til å ta fagbrev, og i løpet av dette året avslutter åtte ansatte sitt fagbrev i CNC og produksjonsteknikk. 

Bærekraft

–FNs bærekraftsmål er ikke noe nytt for oss, sier Bent. –Vi har oppfylt flere av disse lenge, men det er alltid fint å få satt ord på dette og systematisere det. Vi fokuserer på fire av bærekraftmålene, som handler om god utdanning, anstendig arbeid og økonomisk vekst, innovasjon og infrastruktur og ansvarlig forbruk og produksjon. 

All overflødig spon brukes til oppvarming av fabrikken. Overflatebehandlingen er vannbasert og de jobber stadig med å redusere sitt CO2 fotavtrykk. Nye investeringer er med på å redusere både strømforbruk, tid og ressurser i selve produksjonen. –Produktet vi leverer er holdbart og med kombinasjonen tre/alu er det vedlikeholdsfritt. Vi jobber nå med Svanemerking. Våre kunder blir mer og mer bevisste og vi må bli enda flinkere til å vise fram at vi satser på miljø i vår markedsføring. Glass bruker vi mer og mer av, og det er også gjenvinnbart, sier Arve Martin.

Bygg Reis Deg

Nå står Bygg Reis Deg for tur. En stand på 75 kvadratmeter skal vise ulike løsninger og muligheter Nordvestvinduet kan tilby. –Vi er stolt av standen vår, og ser fram til å møte kunder og samarbeidspartnere, sier Bent og Arve Martin.