Gilje tre 75 år

I juni var det duket for feiring av dør- og vindusprodusenten Gilje Tre. For 75 år siden etablerte fem brødre bedriften i Dirdal i 1948, og i dag er familievirksomheten mer aktiv enn noensinne. –Feiringen har skjedd i flere etapper utover våren, og vi har gjort stas på oss selv, kundene og de som besøke oss på jubilumsfeiringen, sier markedssjef Elin Gilje Jakobsen. 

Administrerende direktør Karles Gilje

–1. februar er datoen for 75 års jubileet. Da feiret vi med marsipankake sammen med alle ansatte. For året hadde mer å bringe. I mars reiste 160 stykker på tur til Svalbard. Det ble en minneverdig tur med ulike aktiviteter som snøscooter tur, Hundesledetur og Isgrottetur. På lørdagen hadde vi festmiddag på ærverdige «Huset» i Longyearbyen, forteller Elin.

I juni var det duket for enda mer feiring. Det ble en strålende dag da hele 150 kunder og samarbeidspartnere fra hele landet blant annet fikk omvisning i produksjonen samt en innføring i hva som er kundeverdi, forteller Elin.  De arrangerte også en åpen dag for lokalmiljøet. Gilje er en hjørnestensbedrift i Dirdal, og er derfor opptatt av å gi noe tilbake til lokalsamfunnet. – Barna koste seg med hoppeslott, popcorn, slush og sukkerspinn. Vi hadde konsert med Ole Henrik fra The Voice, omvisning og serverte grillmat til alle besøkende, smiler Elin.

Konsernet består i dag av vindusfabrikken i Dirdal og dørfabrikken på Moi. Utviklingen har vært stor de siste årene, og i fjor omsatte de for 523 millioner kroner. Med en bunnlinje på drøyt 19 millioner. Totalt har Gilje utvidet lokalene hele 14 ganger.

Karles Gilje er administrerende direktør i selskapet og har ledet familievirksomheten siden 2011. Han er 2. generasjon medeier, og ble ansatt i selskapet i 1973. Gilje er kjent for sin satsing på Lean som en rød trå i alle deler av bedriften. De siste årene har de gått over til flyt produksjon, og det gir resultater. De blant annet fjerner mellomlager, som gjør at de oppnår kortere gjennomløpstid. De kan nå produsere et ferdig produkt på seks timer. Organisasjonskartet er snudd på hodet i en omvendt pyramide for å synliggjøre at all ledelse er støttefunksjoner til teamene (som produserer kundeverdi). Kenneth Gilje har ansvaret for dette arbeidet og har tittelen kulturarbeider. 

– 1. jan 2019 la vi ned alle avdelinger og utviklet et nytt organisasjonskart med annet fokus, forteller Kenneth. Tilsammen har Gilje investert ca 80 millioner kroner i ulike prosesser rundt flyt-utviklingsarbeidet de siste 5 årene.

–TOTALT har vi gjennomført over 27.000 forbedringer på Gilje. Det har gjort at vi kan produsere et skreddersydd  kundebestilt produkt på seks timer. Tidligere brukte vi 15 dager, sier Kenneth. –Satsingen har resultert i en enda høyere kvalitet, og lavere omstillingstid og ledetid. Dette har igjen ført til økt kapasitet, lavere kostnad, lavere miljøpåvirkning, høyere automatiseringsgrad per produsert enhet og redusert lagerbeholdning.  

I dag produserer Gilje nærmere 120.000 vinduer og dører og 20.000 ytterdører i året.