Hver kvadratmeter teller

Hver kvadratmeter teller i et bygg. Og de er dyre. Derfor må vi bygge mindre boliger, og da må vi være enda mer bevisste på utnyttelsen av plassen. –Rommet under trappa må derfor utnyttes, mener daglig leder John Herman Foss Hagen i Hagen AS. For fem år siden lanserte trappeprodusenten «Plass til mer» med tre ulike trapperomsløsninger, men markedet har enda ikke tatt av. –Nå er byggenæringen inne i en krisetid, og det er i slike tider nye løsninger må tas i bruk, mener han. 

Daglig leder John Herman Foss Hagen viser fram trappa Escalia Pilar

Heldigvis vet jeg at det kan være en humpete tur med Widerøe til Ørsta/Volda flyplass. For det ble det også denne gangen. Fra en sjelden solskinnsdag på Østlandet gikk turen til Vestlandet, der både vind og regn gjorde innflyvningen litt i overkant spennende. Lys våken ble jeg i alle fall, og med hyggelige bedriftsbesøk foran meg var det bare å legge ut på veien. 

En god start

Første stopp på denne lille rundturen var trappeprodusenten Hagen AS. Ekstra hyggelig er det selvfølgelig når John Herman kan fortelle om et like godt år i 2023 som i 2022. –Så langt, vel og merke, smiler han. –For vi vet at det kommer til å gå nedover på et eller annet tidspunkt. 

Lang erfaring med opp og nedturer

–Markedet er syklisk. Slik har det alltid vært i vår bransje. Hagen AS startet sin virksomhet i 1934. Vi har derfor lang erfaring med både opp og nedturer, sier John Herman. Det var brødrene Gustav og John Hagen som bestemte seg for å investere i en moderne snekkerimaskin og starte sitt eget snekkerverksted i hjembygda Stryn. De hadde allerede erfaring som snekkere og bygningsmenn, og de ble derfor raskt anerkjent i bygda. –Du kan kanskje gjette hvem som var min bestefar, ler John Herman. 

3. generasjon Hagen

Maskinen som brødrene investerte i var flunkende ny, bestilt fra Oslo og sendt fra Bergen med båt midtvinters. På grunn av sterk kulde måtte den tunge maskinen dras over isen det siste stykket inn til land. Med hest og slede, og med mange hjelpende hender, ble vidunderet fraktet til et lite kjellerlokale på gården Hagen. 

Det var starten på et industrieventyr i Stryn. For et eventyr har det virkelig blitt. Gustav fikk ingen barn, mens John tok igjen med å få 10. I 1978 tok Trygve Hagen over etter sin far, og i 2006 var det John Herman sin tur, som er barnebarnet til John og sønnen til Trygve. 

Et industrieventyr

I dag er de 110 ansatte med 11 butikker fordelt i hele landet. All produksjon foregår i den 10.000 kvadratmeter store fabrikken i Stryn, der de produserer 5000 trapper i året og har en omsetning på nærmere 270 millioner i 2022.

Vågale kunder

Nye investeringer er gjort og et nytt tilbygg på ca 1000 kvm er på plass. Her blir det ekstra lagerplass samt et eget rom for produktutvikling og opplæring av egne medarbeidere. I tillegg har Hagen investert i nye pakkemaskiner og en oppgradering av overflatebehandlingsanlegget. Antall farger og beis øker stadig. –Vi har faktisk levert en lilla og en knallgul trapp, forteller John Herman. –Kundene begynner å bli vågale i sine fargevalg. Det går fortsatt mest i lyse farger, og vi ser en økning i svartmaling som vi nå har tatt med som en standardfarge. 

En bidragsyter

–Det viktigste vi investerer i er i våre medarbeidere, fortsetter John Herman. –Alle skal trives på jobb, og vi legger til rette for best mulige arbeidsplasser i alle deler av produksjonen. Våre ansatte skal være med på å utvikle bedriften, derfor får de ansvar. Vi har jevnlige forbedringsmøter der vi jobber med konkrete problemstillinger. Vi er heldige som har så mange flinke ansatte som alltid yter det lille ekstra. 

Rekruttering jobbes det med kontinuerlig. –Vi har alltid lærlinger i produksjonen. Norske Trevare har lansert et nettbaserte etterutdanningsprogram. I den forbindelse har flere bedrifter i bransjen vært pilotbedrifter og hjulpet til med både det faglige og testing av opplegget. På trappeproduksjon var det Hagen og Melby som bidro med sin ekspertise, og programmet har allerede blitt svært populært. I dag har Hagen 10 ansatte som tar fagbrev gjennom dette programmet.  

Plass til mer

Når man skal både bygge og selge bolig framover mener John Herman at markedsføringen må endres. Kundene blir mer og mer bevisste. –Konseptet «Plass til mer» er derfor spennende sett i en bransjesammenheng, mener han. Plassen under trappa er stor og må utnyttes i mye større grad. Derfor tilbyr de tre tilvalg: Stryntrappa Garderobe, Bod og Kontor. Med disse løsningene må man legge til litt på prisen på trappa, men regner du hva du sparer per kvadratmeter, blir dette en svært lønnsom investering. I kampen om å selge boliger kan dette være ett av flere tiltak som boligbyggerne kan gjøre for å få solgt boligen.  

–Vi ser lyst på framtiden, selv om vi vet at markedet er på vei nedover. Dette er en naturlig del av det å drive en bedrift, avslutter sier John Herman.

Stryntrappa Fauna med garderobe. Foto: Stryntrappa

Bærekraft

John Herman Foss Hagen liker bærekraftsarbeidet. –Vi har bestemt oss for å gjøre en god innsats og bidra positivt, smiler han.  

Hagen skal bidra til flere av FNs bærekraftmål, med særlig fokus på likestilling mellom kjønnene, ansvarlig forbruk og produksjon, å beskytte livet på land og å stoppe klimaendringene. Hagen bruker ingen stoffer fra A20-listen, som er en oversikt over de mest helse- og miljøfarlige kjemikaliene brukt i produksjon. 

Hagen skal redusere CO2-utslippene sine med 55% innen 2030. På veien dit har de laget et CO2-regnskap for 2020. Sammen med Norsus har de sett på hele verdikjeden, fra skog til ferdig montert trapp. 

Likestilling

Alle som jobber hos Hagen skal ha like muligheter uavhengig av kjønn, religion, legning og opprinnelse. I valget mellom likt kvalifiserte jobbkandidater skal kjønn og mangfold telle.

Materialsvinn

–I mange år har vi jobbet for å unngå materialsvinn i produksjonen vår. Hagen har derfor investert i et firma, Rewo, som bruker restmaterialene våre og andres til produksjon av nye møbler. 

Emballasje

–Når det gjelder emballasje tar vi tilbake 25% av hovedemballasjen for å gjenbruke den her. Vi bruker mengder av en blå kantbeskyttelse og den utgjør 6% av vårt CO2 utslipp i året. Ved å gjenbruke 25% kutter vi vårt CO2 utslipp med 1,5%. Det er gøy når forbedringer er så målbart, sier John Herman. 

Tre

–Trappene våre er hovedsakelig laget av tre. Bruk av treverk har liten negativ innvirkning på miljøet, så lenge det kommer fra  en sertifisert- og bærekraftig forvaltet skog. Fra sommeren 2022 er alt treverket vi bruker på fabrikken vår i Stryn fra leverandører med FSC- eller PEFC sertifisering. 

Escalia Pilar, foto: Siren Lauvdal

Strøm

Vi har investert i en del ENØK tiltak de siste årene, senest nå første kvartal i år. Samlet har vi en nedgang på 15 % kWt fra 2022 til 2023. Vi planlegger nye ENØK-tiltak for å fortsette nedgangen også fremover.