Julie i operaen

Etter to år som lærling på verkstedet i Den Norske Operaen, avsluttet Julie Kjenner sin svenneprøve i møbelsnekring i august i år. Julie har alltid vært opptatt av teater og kreativitet. Derfor var det en drøm som gikk i oppfyllelse da hun var en av 17 søkere som fikk plassen i operaen. 

Julie Kjenner

Julie har alltid likt å snekre. Helt siden hun var liten har hun hjulpet faren sin med diverse snekkeroppgaver på gården der hun vokste opp.  Den tradisjonelle skolebenken var ikke der hun trivdes best som 16 åring. Derfor valgte hun Design og Håndverk på Elvebakken VGS. Andre året begynte hun på Trearbeid på Edvard Munch VGS. –Det var først da jeg hadde startet på Design og Håndverk at jeg fikk kjennskap til at det var noe som het møbelsnekring. Det er synd at vi ikke fikk vite noe om dette på ungdomsskolen, for det ville gjort valget mitt mye enklere, sier hun. –For det er jo finsnekring jeg liker aller best. Det er mer sjel i det på et vis, smiler hun. 

Så kom Covid. Julie og hennes medelever gikk dermed glipp av viktig læringstid på skolen. Men slik var det for mange, og det var bare å gjøre det beste ut av det. Da skoletiden var slutt, og lærlingetiden skulle starte, ønsket ikke Julie å jobbe på et tradisjonelt verksted. Hun fikk høre om lærlingeplassen i Operaen og tok kontakt med dem. Julie kom inn på intervju og satset alt på at hun som en av 17 søkere ville få plassen. –Vi var seks stykker som gikk videre og fikk en utplasseringsuke hver, der vi kunne vise hvordan vi jobbet og hva vi kunne. Det var fryktelig nervepirrende, innrømmer hun. Etter det var det tre ukers neglebitende ventetid. Og Julie hadde ingen plan B. 

Julies innsats førte til at hun fikk den ene lærlingeplassen. I august i år avla hun sin svenneprøve til karakter bestått. –Jeg lagde et barskap med et originalt design, forteller hun. Bena er rundstokker som ligger utenpå skroget. Materialene som er brukt er heltre eik og lønn. Hun har brukt finèr i dørspeilet, ryggplata og fransk bunn. Alle skuffesidene er sinket, og forsiden av skuffen har halvfordekte sinker. Lamello sammenføyninger er brukt i gjæringene på skroget. Hengselen er felt inn for hånd, og hun lagde en separat låseprøve. Til sammen brukte hun 73 timer derav 63 timer på praktisk arbeid. 

–Jeg var veldig nervøs, forteller hun. Men jeg hadde forberedt meg godt, og lagt opp et godt løp. Det er trygghet i å vite hva som skal skje, sier hun. 

Julie tar nå påbygning med studiekompetanse for å kunne fortsette å studere videre. –Jeg vet ikke helt hva jeg vil enda, men jeg tenker på arkitektur, interiørarkitekt eller møbeldesigner. Jeg liker godt møbelsnekkerfaget og ønsker å videreutvikle meg her først. Når jeg er ferdig med påbygningsåret, ønsker jeg å jobbe som møbelsnekker for å samle erfaring. Så får jeg se hva jeg gjør videre etter det, smiler hun.