Kevins SYBORD

Kevin A. Castexs Vik tok sin svenneprøve i trevare og bygginnredningsfaget hos Interiør-Snekkeriet AS i Bergen. Kevin elsker faget sitt. I tillegg til å nå være fast ansatt i bedriften, er han også en ambassadør for Norske Trevarer der målet er å gjøre snekkerfaget mer synlig for de unge.

–Jeg begynte på bygg og anlegg og trodde jeg skulle bli tømrer, forteller han. Men et besøk hos lærlingekontoret endret Kevins yrkevei.  Der lurte de på om han kunne tenke seg å bli utplassert hos en snekkerbedrift. Det takket han ja til, og etter det ble valget lett. Etter ett år på skole, gikk han over til et tre-årig lærlingeløp hos Interiør-Snekkeriet der han også hadde hatt sin utplasseringsperiode i skoletiden. 

Kevin mener selv at han ikke er av den mest kreative typen, men å finne løsninger er det han er aller best på. Da han skulle bestemme seg for hva han skulle lage til svenneprøven sin, måtte han derfor søke inspirasjon fra nettet. Der fant han bilde av et sybord som han likte utseende på. Kevin fikk godkjent oppgaven og da var det bare å sette i gang.  –Jeg fikk heldigvis utvidet prøvetiden fra fem til syv dager, sier han. –For sybordet var komplisert, selv om jeg lagde en enklere utgave enn inspirasjonsbilde. 

Kevin synes det er både utfordrende og gøy å kunne være med på hele prosessen fra planlegging til ferdig produkt. –Det er slik vi jobber her til vanlig, derfor var det veldig fint å kunne gjøre hele prosessen også i svenneprøven, sier han.

Kevin brukte kryssfinér i konstruksjonen av selve skroget, som et kjerne materiale som gjør konstruksjonen mer stabil slik at den ikke vrir seg. For at uttrykket skulle bli slik Kevin ønsket, limte han heltre finér rundt den igjen. 

Datafresen ble flittig brukt til å frese ut fasongen på bena. Kevin overflatebehandlet bordet sitt med monocoatolje som er hurtigtørkende. –Jeg var litt ambisiøs, innrømmer han, og tiden ble knapp. Men med karakter bestått ble han uansett fornøyd med sluttresultatet.

Hos Interiør-Snekkeriet lager de spesialinnredninger. Det Kevin liker best med jobben sin er evnen til å skape noe med sine egne hender og ved hjelp av maskiner. Han forteller om en variert arbeidsdag og jobber med både tegning, produksjon og overflatebehandling.

Kevin er stolt av å være snekkerambassadør for Norske Trevarer. –Vi legger ut videoer fra vår arbeidsdag på sosiale medier og håper dette vil bidra til å få enda mer oppmerksomhet rundt faget vårt, avslutter han.