Klare for OPPTUR

I mars var det endelig slutt på kontorarbeid i brakker for Melby Snekkerverksted. Et splitter nytt administrasjonsbygg ble innviet, og de ansatte kan nå glede seg over nye, lyse og moderne lokaler. Satsingen til Melby vitner om en bedrift i medvind som skal fortsette sin utvikling i mange år framover. 

Melby trapp levert til Lade skole

I strålende vær, en dag i mars, gikk turen til Molde og Eide. Sist Tre og Profil var på besøk hos Melby Snekkerverksted var i 2008, da de åpnet sitt helt unike trappestudio. Tida flyr, og her skjer det utvikling hele tiden. Et splitter nytt administrasjonsbygg har det samme arkitektoniske uttrykket som trappestudioet, og står i stil de eksklusive trappene som produserer her.

Utvikling

Melby Snekkerverksted startet sin historie i 1952. Emil Melby begynte i beskjedne lokaler på hjemstedet sitt i Eide på Nordmøre. Emil produserte både dører, vinduer og innredninger. I 1974 startet sønnen, Bjørn i bedriften, og tok over som daglig leder seks år etter. Fram til 1986 var far og sønn de eneste ansatte i bedriften, men fra dette året begynte en ny epoke for Melby. Da flyttet de fra hjemstedet og til fabrikklokalene de er i dag. To av brødrene til Bjørn ble med i produksjonen og er fortsatt aktive i bedriften. I dag er de til sammen 21 ansatte.

Altoppslukende

–Det har vært 50 spennende og morsomme år i en bransje som har klart å skape trappa om til et møbel, forteller Bjørn. –At det har vært altoppslukende er det ingen tvil om, og jeg har jobbet for mye. Det synes i hvert fall kona. Nå er jeg 71 år, og har begynt å trappe ned til vanlige arbeidsdager. Det vil foreløpig si ca 10 timer om dagen. Nå går jeg ikke lenger tilbake på jobb etter middag, smiler han.

En del av noe større

Et ledd i å kunne trappe litt ned er at Talgø for tre år siden kjøpte 51% av aksjene i selskapet. Eiendommen eier Bjørn fortsatt og det vil han fortsette med. Talgø er et konsern som selv er tuftet på trevare og møbel, og de ønsker å utvikle bedriften videre. –Det er en trygghet å være en del av noe større, synes Bjørn. –De tilfører både kompetanse og kontakter. 

Dokumentasjon

–Nå skal alt dokumenteres og sertifiseres, og vi har fått god hjelp av Talgø på dette området. Vi har ansatt en mann som er bindeleddet mellom oss og Talgø og som har ansvar for alt av dokumentasjon. Vi har også et godt samarbeid når det gjelder avfallshåndtering.

Ruster opp i rolige tider

–Selv om boligbyggingen har stoppet opp mange steder er det fortsatt et marked når det kommer til større hus og rehabilitering, fortsetter Bjørn. –Vi har god kontakt med flere arkitekter og markedet er fortsatt godt i det øvre prissjiktet. Boligbyggingen vil snart ta seg opp igjen. Derfor bruker vi mye penger på å ruste opp. Det er nå vi har tid til å gjøre det vi lenge har hatt planer om. 

Daglig leder Bjørn Melby står ved nyinvesteringen som pusser og freser kanter, levert av C. Dahm maskinforretning.

Lærer av hverandre

Det nye bygget har kommet på 10 millioner kroner, og det samme har Melby brukt på maskiner, utstyr og opplæring i produksjonen. De har fått støtte til kompetanseheving av innovasjon Norge. I produksjonen har Melby investert i et nytt nestinganlegg, mindre maskiner og løfteanordninger. –Nestinganlegget er ganske likt som det Trapperingen Vegårshei har investert i, forteller Bjørn. –Vi har et godt samarbeid med Trapperingen, og det er fint at vi kan samarbeide og lære av hverandre selv om vi er konkurrenter. Det setter vi stor pris på. 

Eksport

Melby hadde i 2023 en omsetning på 34 millioner, som er en liten økning fra 2022. De har en selger i Oslo og en i Tyskland. –Vi har opprettholdt eksporten til Tyskland, forteller Bjørn. –Da det var byggeboom i Tyskland etter murens fall begynte mange norske produsenter å eksportere hit. Etter hvert avtok markedet og de fleste trakk seg ut. Vi har hatt lojale kunder i alle år, og etter hvert også fått flere. Vår selger i Tyskland har vært ansatt hos oss i 25 år. Han kan både det tyske markedet og våre trapper til fingerspissene. Eksporten utgjør ca 1/3 av omsetningen og det er betryggende å operere i flere markeder. 

Rehabiliteringsmarkedet er viktig for Melby i Tyskland. De har en egen transportør som har kjørt trapper for dem i 20 år. Han kjenner alle kundene godt og leverer direkte til dem. –Dermed har vi full kontroll på leveringstid og risikoen for skader er så godt som null. Vi har avtale med et tysk fraktselskap som ordner returlast samt at vi tar med varer til egen produksjon som er vanskelig å skaffe i Norge. For frakt er kostbart, sier Bjørn.

En eksklusiv produsent

Melby leverer alle typer trapper, men er spesialister på det som er litt utenom det vanlige, mer kompliserte konstruksjoner og gjerne store dimensjoner. De leverer mye til offentlige bygg. –Trebyggeri er i vinden og disse byggene skal ha trapper i tre, smiler Bjørn.  De har blant annet levert en trapp til en skole på Svalbard som ble nominert til årets trebyggeri i 2023. Melby har vunnet flere priser for sine trapper i Tyskland. I Tyskland er dimensjonene litt grovere enn det vi ønsker her i Norge. –Eik er fortsatt det mest populære tresorten, og det ser ikke ut til at den går av moten, smiler Bjørn. –Furua er på full fart inn i markedet igjen. 

Plass til å vokse

I den nye administrasjonsbygningen står et kontor ledig. –Her kommer en ny daglig leder etter hvert, sier Bjørn. Nå har vi plass til å vokse om vi vil, og med Talgø på laget har vi både kompetanse og tyngde til å fortsette vår spesialproduksjon av trapper i lang tid framover.