Knall-åpning av Skole NM for Snekkerfag

12. og 13. april var det duket for skole-NM i Snekkerfaget på Thor Heyerdahl VGS i Larvik. Ingen ringere enn H.K.H Kronprins Haakon åpnet konkurransen, og skapte enorm blest rundt yrkesfag generelt og snekkerfaget spesielt.

Alle åtte deltakerne: F.v. Mariel Simensen Fjeldheim, Åssiden vgs, Sara Hegstad Christoffersen, Åssiden vgs, Inga Vasdal, Greåker vgs, Marius Hegna Balterød, Thor Heyerdahl vgs, Christian Askeland, Tryggheim vgs, Håvard Birkeland Støle, Tangen vgs, Kevin Sandsmark, Godalen vgs, Trine Johannessen Søraas, Thor Heyerdahl vgs.

For Kronprinsen er opptatt av å øke stoltheten og bevisstheten rundt yrkesfag. Fordi Norge trenger flere mennesker som velger denne retningen. Disse ungdommene har kunnskap og ferdigheter som Norge kommer til å ha behov for i årene fremover.

Når Kronprinsen kommer blir det ekstra ståhei, og for de åtte elevene kan det nok hende det ble litt i meste laget. Et kobbel av mennesker inntok Thor Heyerdahl  VGS denne dagen. Det var første gang skolen arrangerte skole-NM i yrkesfag, i tett samarbeid med stiftelsen World Skills, som arrangerer skole-NM i yrkesfag over hele landet. 

Avdelingsleder med ansvar for byggfag og voksenopplæring, Jan Christiansen hadde ansvar for Kronprinsen. 

–Det ble en dag litt utenom det vanlige, smiler han.  Fantastisk morsomt, hektisk og en stor opplevelse for hele skolen. Spesielt for deltakerne i konkurransen selvfølgelig. For Kronprinsen var aller mest opptatt av å snakke med elevene selv. NRK var også tilstedet og intervjuet flere av dem. Det er stressende nok å være i en konkurransesituasjon, fortsetter Jan. Siden det ble en del forstyrrelser denne dagen, fikk de ekstra tid på slutten neste dag. Resultatene ble strålende, og dommerne lot seg imponere av de dyktige elevene. De har vist stor selvstendighet gjennom begge dagene, og klart å levere flotte resultater. 

Skole-NM i snekkerfaget er en nasjonal yrkeskonkurranse der deltakerne er vinnerne av fylkesmesterskapet i sitt fag. De skal nå konkurrere om å vinne NM for dermed også å kunne gå videre til tilsvarende konkurranser på europeisk og globalt nivå.

Litt om OPPGAVEN

Skap med dør

Deltageren skal produsere et vegghengt skap med dør i heltre etter følgende beskrivelse og tegninger.

Skrog

Skrogets fire sider skal lages av limt heltre lønn. Hjørner sammenføyes skjult og utføres valgfritt med Domino, Lamello eller lignende. Skapet skal ha en 4 mm kryssfinerplate som rygg, denne skal ligge i et 8 mm dypt notspor og være inntrukket 18 mm fra skrogets bakkant. På skapets bakside skal det monteres en skrå opphengslist. 

Dør

Døren består av fem deler, to vertikale og to horisontale ramtre, samt en fylling. Ramtreet skal bearbeides og dimensjoneres fra heltre plank i lønn. Fyllingen skal limes sammen av lameller med lønn og lyptus i mønster. 

Hengsler

Døren skal hengsles med to stykker Blum 110 graders hengsler med demper og Blum monteringsplater H0. 

Konkurransens hovedmål er å gi deltakerne inspirasjon, lærerike erfaringer, og bygge faglig nettverk. 

På premiebordet stiller leverandørene gladelig opp med kostbare premier. Premiebordet har en verdi godt over 20.000,-