BWood er et møbelsnekkerverksted på Høvik i Bærum som lager eksklusive møbel- og interiørløsninger for bedrifter og privatkunder. Bjørn-Gunnar Eliasen er eier og daglig leder, og eneste ansatt i bedriften. -De beste oppdragene er når jeg selv kan tegne løsningene, forteller han. -Da har vi kontroll på hele leveransen, fra start til slutt, og sammen med mine to lærlinger lager vi kvalitetsprodukter som vi er stolte av å levere fra oss.
En nydelig dag i mai gikk turen til Høvik. En verkstedhund ønsker meg velkommen i døra før Bjørn-Gunnar titter fram fra verkstedet.
Møbelsnekkeren våkner
Bjørn-Gunnar har vært en ivrig hobbydreier helt fra 13 års alder. Etter ungdomsskolen fullførte han idrettsgymnaset før han forsto at det var møbelsnekker han egentlig ville bli. -De fleste rundt meg startet på BI eller gikk til andre høyere utdannelser, mens jeg valgte en helt annen vei, forteller han. -Jeg ville følge drømmen min, og startet derfor på nytt igjen på VG1. Jeg fullførte utdanningsløpet for møbelsnekker, og tok til slutt svenneprøven som privatist. 1999 startet han med små oppdrag i kjelleren til mor og far før han startet BWood i 2001 og flyttet til lokalene der de holder til i dag.
Ingen store forandringer
-Som den lille bedriften vi er, så skal det ikke så mange oppdrag til før vi klarer oss godt gjennom året, forteller Bjørn-Gunnar. -Det er selvfølgelig også det som kan være svakheten vår, men akkurat nå har vi det bra. Vi har jobbet med et prosjekt i to måneder som er leveringsklart i disse dager. Det vil si at vi har kommet oss gjennom koronakrisen uten nevneverdige tap, og jobber på som før.
Alle trenger håndverk
Bjørn-Gunnar håper at tiden vi er inne i gjør at vi alle blir mer bevisste på vårt eget handlemønster. -Det var riktig å stenge ned 12. mars for å få oversikt, mener han. Når det er sagt så er det viktig å holde hjulene i gang, og Bjørn-Gunnar mener at det burde ha vært mulig å lagt mer til rette for normal drift gjennom riktige smitteverntiltak. Det er for enkelt å bare stenge ned. For langtidsvirkningen av det kan bli fatale. Mest sannsynlig vil det bringe konkurser med seg, og livsverk vil bli totalt ødelagt. Antakelig vil vi se begynnelsen på konsekvensene til høsten.
-Vi får nå erfare hvor viktig det er å ha produksjon i Norge. Håpet er at vi kan verdsette kortreiste kvalitetsprodukter. Gjennom alle kriser har håndverkerne klart seg, og det kommer vi til å gjøre nå også. Folk trenger våre produkter. Vi er heldige som bor i Norge, der tiltakspakkene kommer på rekke og rad. Håpet er at de kan treffe de som faktisk tar ansvar for å bringe faget videre gjennom å ha lærlinger i bedriften, sier han.
Flink ungdom
Bjørn-Gunnar har selv to lærlinger. -Det er egentlig en for mye, for man bør være en svenn per lærling, sier han. -Men jeg hadde ikke hjerte til å si nei til noen av dem, og de er så flinke og pliktoppfyllende at de utgjør en viktig ressurs i bedriften. Bjørn-Gunnar opplever at snittet på lærlinger generelt har økt den siste tiden. -Det gir håp til bransjen. Det finnes dyktige unge mennesker som brenner for faget vårt. Håpet er at de kan få enda flere timer på verkstedet som er rettet mot det faget de utdanner seg i. Det er ikke sikkert at fire års utdannelse er nok, altså to år på skole og to år i fabrikk. Kanskje lenger tid må til for at de skal få med seg både den teorien som kreves og det håndverskmessige som er helt avgjørende for resten av livet.
De beste materialene
-Du får det du betaler for, fortsetter Bjørn-Gunnar. Det er vår oppgave å formidle dette til kundene, og derfor er det så viktig å komme tidlig inn i prosjekter. Bwood samarbeider sjelden med arkitekter. -Vi gjør det gjerne, smiler Bjørn-Gunnar, men for oss er det aller best å være førstehånds samarbeidspartner. Slik kan vi komme fram til de beste løsningene for kundene våre. Materialkunnskap er viktig, og det har Bjørn-Gunnar i fleng. -Vi må forklare hvorfor materialene er viktige, og hva det gjør med holdbarheten til produktene. Kundene våre forstår dette, og er derfor villige til å betale for gode materialer som til slutt utgjør den beste kvaliteten og det fineste resultatet som er laget for å vare. Bjørn-Gunnar håper at fokuset i framtiden blir på kvalitet, levetid og levetingsdyktighet framfor pris, også i anbudprosessen. Da vil det lønne seg å utdanne gode håndverkere som da kan få den lønna de fortjener.
Hos BWood jobber de aller mest med heltre og finering. Heltre beveger seg minimalt i lede-retning, mens MDF beveger seg like mye i alle retninger. Derfor foretrekker han å lage sperreplater i heltre der det normalt blir brukt MDF. Vi lager innredninger og møbler som er holdbare, derfor må vi også velge de materialene som varer lengst. Treet kan holde i evigheter.
Vil utvide
Bjørn-Gunnar har investert i nytt sponavsug levert av A. Falkenberg. -Det neste på ønskelista er mer plass, smiler han. Men det får vi ikke til her vi er i dag. Derfor blir løsningen å flytte. Jeg har noen drømmer som kanskje kan bli til virkelighet, smiler han lurt.
Daglig leder Bjørn-Gunnar Eliassen viser fram dreiebenken der han kan dreie helt opp til fire meter lange søyler.
Meditasjonsrom i ask finert på sperreplater oppbygd med kjerne av 5mm gran lammeler.