Månedens svenneprøver

En av bransjens store utfordringer er rekruttering.  Vi i Tre og Profil ønsker derfor å vise frem de dyktige lærlingene som jobber iherdig i bedrifter i hele landet.  Sammen med samarbeidspartnere plukker vi ut to til tre svennestykker som vi presenterer i hver utgave.  På slutten av året vil vi sammen med vår jury fra Oslo Snekkermesterlaug kåre en vinner som vi setter ekstra stas på, og hvem vet, kanskje det venter en overraskelse til den juryen utpeker.  

Har du en lærling med et svennestykke du synes fortjener oppmerksomhet?  

Vi oppforder prøvenemdene og bedrifter til å tak kontakt med oss.

Joakims SKRIVEBORD

Joakim Skarstein fra Kristiansand stortrives hos Henriksen Snekkeri AS.  Etter to år som lærling og avlagt svenneprøve i høst, er han nå fast ansatt i bedriften som produserer alt av møbler og innredninger. 

Da Joakim gikk i 10. klasse var han veldig usikker på hva han ville gjøre videre. Derfor startet han på Bygg og Anlegg fordi dette ga mange muligheter. I løpet av det første året er elevene innom mange ulike fag, og for Joakim var det treteknikk som vekket størst interesse. Dermed ble valget videre lett, og han fortsatte på Treteknikk VG2 på Tangen VGS. 

Læreplass

Dette året ble han utplassert i flere bedrifter. –Jeg forsto raskt at jeg ikke ville holde på med masseproduksjon.  Det er møbelsnekring jeg liker best, sier han. Da han fikk utplasseringsplass hos Henriksen Snekkeri, var det omtrent som å komme hjem.  Etter to uker fikk han tilbud om lærlingeplass.  

Svenneprøven

Da han begynte planlegging av svenneprøven ønsket han å lage noe spesielt og stilig, som han kunne være stolt av i etterkant. Han designet og tegnet et skrivebord der han brukte valnøtt og bjørk i finerte plater.  Topp-plata er omkranset av en 5mm tykk heltre kantlist for å gjøre kantene ekstra robuste. Skuffen er laget i heltre bjørk med kryssfiner bjørk som bunnplate. Frontstykkene er av finert valnøtt. Hele bordet er oljet med Osmo hardvoksolje. Bjørkeskapet er oljet med et strøk hvitpigment.

–Det var spennende å jobbe med svenneprøven, sier Joakim. –Planleggingsfasen var spesielt morsom fordi jeg kunne designe og tegne i både AutoCad og SolidWorks. 

I løpet av syv dager var bordet ferdig. Nå pryder det leiligheten til Joakim. 

Mange små detaljer skaper det flotte helhetsinntrykket. Blant annet er heltrelistene gjæret 45 grader.  Skuffeskroget og frontstykket har han også brukt samme kompliserte metode. 

Joakim er glad og stolt av å få være en del av teamet til Henriksen, og ser fram til mange utfordrende og spennende oppgaver.  

Joakims skrivebord.

Prebens NATTBORD

Preben Reitan avsluttet sin lærlingetid hos Snekkermester Per Bjerke i Nittedal med en godt bestått svenneprøve.  Tiden som lærling er over, men forholdet til lærebedriften består.  Nå er han fast ansatt. 

Preben har vokst opp med en far som er tømrer av yrke.  -Jeg fikk lov til å være med han og hjelpe til, forteller Preben.  –Jeg likte godt å jobbe med treverk, men har alltid syntes at finsnekring var det morsomste.  Det er gøy å kunne lage produkter i tre, sier han.  –Derfor valgte jeg Design og Treteknikk etter første året på Bygg og Anlegg på Skedsmo Videregående skole.

Da Preben skulle ut som lærling var det ikke lett å finne en egnet bedrift.  –Da det ble en ledig plass hos Snekkermester Per Bjerke ble jeg veldig glad, fortsetter Preben.  –For her er det morsomt å jobbe.  Arbeidsoppgavene er varierte og interessen for materialet tre får jeg bruk for her.  Preben startet sin lærlingetid i bedriften høsten 2019, og avla svenneprøven før jul i 2021.

I løpet av syv dager lagde Preben et nattbord.  –Jeg trengte et fint møbel ved min egen seng, derfor valgte jeg å lage akkurat dette møbelet, smiler han.  –Det var gøy å jobbe med oppgaven, og fint å kunne fordype seg kun i dette i så mange dager.  På slutten ble det likevel litt stressende, men jeg er fornøyd med sluttresultatet.  

Nattbordet er laget hovedsakelig i furu.  -Jeg er tryggest på egenskapene til dette treslaget, derfor valgte jeg det.  Selve skroget, skapdør og skuffefront er i furu, mens sider og bakside er i bjørk.  Skuffelistene er i eik.  –Hvis man bruker det samme treverket i både skuffer og skinner så glir ikke skuffene like lett, forklarer Preben.  –Derfor er det viktig å bruke ulike treslag.   

Preben er glad for å ha fått fast ansettelse hos Snekkermester Per Bjerke, og ser fram til mange spennende arbeidsdager.

Prebens nattbord.