NYTT NAVN, NYTT BYGG, NY GENERASJON

Navnebytte, generasjonsskifte og splitter nye lokaler er store forandringer Oslofinér nå har gjennomført. Alt har skjedd på kort tid, men planleggingen har uansett vært lang. For familiebedriften er både stødig og robust, og kjent for å levere kvalitetsprodukter til avtalt tid. Både kunde- og leverandørforhold er bygget opp gjennom generasjoner. Nå tar enda en ny generasjon tradisjonen videre, og en gjennomarbeidet plan gjenspeiler seg tydelig i de nye lokalene i Nittedal, like utenfor Oslo. 

Sist jeg besøkte bedriften het de Oslo Finérfabrikk og holdt til omtrent midt i Oslogryta. Lokalene var gamle og upraktiske med flere etasjer og heis for å frakte materialer. Det fungerte godt, den gangen. Kontrasten blir derfor stor da et synlig skilt viser vei til et splitter nytt bygg, og til det som nå heter Oslofinér. Noe av fasaden er kledd med kjernefuru, og er dermed med på å beskrive hva denne bedriften lever av, nemlig tre.

4. generasjon

Salgssjef Arild Lillesveen møter meg i døra sammen med daglig leder Henriette Bohman Lillebekk og lagersjef Erik Bohman. De to sistnevnte er søsken og har overtatt eierskapet fra Leif Bohman som gikk av med pensjon i februar i år. –Dette er den nye generasjon, sier Arild og smiler til de to søsknene. Arild selv ble ansatt i 1990, og er nå den som har lengst fartstid av alle. 

Fra Argentina til Oslo

Henriette og Eriks farfar, Johan Bohman, grunnla Oslo Finérfabrikk i 1958. –Det var faktisk vår oldefar som kjøpte tomten og la til rette for sønnen sin, smiler Henriette. –Farfar reiste til Argentina og startet en finérfabrikk. All erfaringen han fikk derfra tok han med seg hjem igjen og startet opp den første fabrikken i sitt slag i Norge. På 1980 tallet tok sønnen Leif over som daglig leder, og har drevet bedriften fram til i år. 

Fra fabrikk til grossist

Det var Leif som la om driften fra en produksjonsbedrift til en trevaregrossist. Det ble ikke lenger lønnsomt å produsere selv. Isteden begynte de å bygge opp utvalget og importerte flere produkter. Finér har alltid vært bedriftens kjernekunnskap. I dag er det finerte plater og halvfabrikata som er de viktigste handelsvarene, samt et utvalg av andre plater som MDF, kryssfinér, kantlist, limtre heltreplater, valchromat og melaminplater.

Utfyller hverandre

Erik ble ansatt i 2003 og har jobbet tett med Leif og Arild, siden da. –Jeg startet på lageret med å male vegger. Engasjementet for lageret er fortsatt svært høy, selv om det er veldig viktig for meg å være synlig mot kunder og leverandører, og å være direkte involvert i den daglige driften, sier Erik. –Vi utfyller hverandres kompetanse, fortsetter søster Henriette. –Det gjør oss til et godt team, samtidig som vi har med oss alle de dyktige ansatte. Til sammen er vi 22 medarbeidere. 

En stødig arbeidsgiver

–Det viktigste for oss er at vi skal være en trygg og attraktiv arbeidsplass. Derfor er målet å ta små skritt i riktig retning. Selv om vi satser for framtiden i nytt bygg, betyr ikke det at målet er å vokse raskt. I 2022 hadde vi en omsetning på 180 millioner kroner, og det er ikke sikkert det skal øke så mye mer de neste årene. Alt avhenger av materialpriser og hva som skjer i verden. Det viktigste for oss nå er å være stødig, trofast og til å stole på, både som en leverandør og som arbeidsgiver, sier Henriette. 

Et hektisk år

Flytting har vært et tema lenge, men muligheten har ikke bydd seg før nå. Mye skjedde samtidig, som gjorde valget enkelt. Det gamle bygget var ikke hensiktsmessig lenger. Og da tomten ble regulert til bolig, ble flytting plutselig økonomisk mulig. Samtidig med planlegging av nytt bygg gjennomførte de generasjonsskifte, og navnebytte. –Alt har skjedd i løpet av det siste året. Det har vært ganske så hektisk, og utrolig morsomt, sier Henriette.

Planlagt til fingerspissene

Det nye bygget er på 10.400 kvadratmeter inkludert lager, kontorer, mesanin, showrom, treningsrom, garderober, møterom og spiserom.  –Alle rom har fått sitt tre-navn, og vi var veldig opptatt av at kontoret til regnskapsansvarlig Anne Elise måtte hete lønn, ler Erik og Henriette. –Det er Henriette som har vært ansvarlig for byggeprosjektet, sier Erik, og som du skjønner er alt planlagt, helt ned til hver minste detalj. -Hele prosessen har gått over Teams. Vi var svært skeptiske til at vi ikke kunne møtes i begynnelsen, men det har fungert over all forventning. Det har blitt effektivt, smiler Henriette.

Kort vei

Hele bygget er fullisolert, også lageret. Lager og kontorer ligger på samme plan. –Det gjør det enkelt for oss å samarbeide. Kort vei til lager og motsatt. Det er viktig, sier Henriette.  –Vi liker å være direkte involvert, og med kort vei, kan vi lett kaste oss rundt. 

Gode relasjoner

–Vi henvender oss til de industrielle kundene, og vi er opptatt av å minimere leveringstiden så mye som mulig. Vi følger nøye med på lagebeholdningen slik at den er i balanse og roterer så raskt som mulig for å binde opp minst mulig kapital. Da er vi helt avhengig av gode leverandører. Gjennom generasjoner har vi opparbeidet gode relasjonene til våre leverandører. Det er gull verdt for oss, og for våre kunder. Vi liker å ha personlig kontakt med de vi får varer fra. Slik har vi bedre kontroll på verdikjeden, og vet at våre leverandører tilfredsstiller de kravene de skal, sier Erik.

Kontorbygg og lagerdel er bygget i energimerke A.- Det er det beste vi kan oppnå, sier Henriette. -Vi har også blitt sertifisert som miljøfyrtårn. I denne prosessen fikk vi verdifull hjelp av bærekraftskonsulent Eli Bringeland. Det handler om å sette alt i system. En av de tingene vi har blitt mye bedre på etter flytting er resirkulering. Nå har vi et eget sorteringsrom. Hittil i år har vi kildesortert ca 90%, mens vi i det gamle bygget lå på ca 20%. 

Bærekraftmål

Oslofinér retter seg inn på tre av FNs bærekraftmål. 

Nr. 3: God helse og livskvalitet. I det nye bygget er det både et treningsrom og garderober til alle ansatte. Det er dusjer for de som ønsker å løpe eller sykle til jobb. Det er elbillader til de som trenger det.

Nr. 8. Anstendig arbeid og økonomisk vekst. For vår del betyr det at vi sjekker hele verdikjeden vår. At alle leverandører er sertifisert og har et godt arbeidsmiljø.

Nr 15. Livet på land. Vi tilbyr våre kunder sertifiserte produkter og kildesorterer alt avfall. 

Vi er en familiebedrift, og det i seg selv har en stor verdi for oss. Vi er personlig involvert, og ser på dette som en investering for livet. For det er et livsløpsperspektiv for oss, avslutter Henriette og Erik.