Skaperglede

I 2007 startet Tjerand Gjerde et enkeltmannsforetak som han kalte Tjerand Fine Furniture. Tjerand er brennende opptatt av håndverk og ønsker å få fram det unike i alle møblene de lager. Det setter kundene pris på. I dag er de 12 ansatte og har nettopp flyttet inn i lokaler på Klepp Stasjon i Rogaland. 

Daglig leder Tjerand Gjerde viser fram en Ledge stol under produksjon

Produksjonen er akkurat kommet i gang, da vi besøker Tjerand Fine Furniture. –Kan du vente i to sekunder, sier Tjerand da vi møtes. –Jeg må fikse noe kjapt på en maskin. Og det er klart jeg kan. I lokalene til Tjerand har jeg vært før. For her holdt Treprosjekt til før de flyttet inn i sitt nye bygg etter nyttår. Jeg setter meg i kantina, og det tar ikke lang tid før Tjerand kommer smilende inn. 

Et hektisk år

–Det er alltid litt småplukk som skjer i en oppstartsfase, sier han. Og Tjerand forteller. –I år er det mye som skal skje. Ikke bare har vi økt våre produksjonslokaler fra 750 til 2000 kvadratmeter. I tillegg har vi investert i ny CNC maskin og ansatt en ny daglig leder. Planen er å øke omsetningen betraktelig i 2023. 

En skapersjel

For hos Tjerand Fine Furniture er det godt driv. Tjerand startet sitt møbelsnekkeri i et gammelt møbelverksted i 2007. Han utdannet seg som trebåtbygger før han begynte på en internasjonal møbelsnekkerskole i Skottland, Chippendal International School of furniture. –Jeg har alltid ønsket å skape noe, og det var skolen i Skottland som virkelig satte i gang bevisstheten om materialer og håndverk, sier han. –Vi lærte om egenskapene til både stein, glass, stål og tre. Det har jeg tatt med meg inn i verkstedet. 

Det ekstraordinære

For hos Tjerand skal det skapes møbler som har det lille ekstra, noe som kan oppfattes som ekstraordinært og annerledes. Det skal være varige investeringer som skal skape et høyere visuelt inntrykk. –Det er krevende, og ekstremt spennende og morsomt, sier Tjerand. Det er han selv som står for utvikling av konseptene og rammene rundt prosjektene. Han designer og tegner det som skal leveres. 

En gjeng med lidenskapelige håndverkere

Tjerand fikk raskt to ansatte etter oppstart. –Det første oppdraget vi fikk var til Renaa matbar i Stavanger, forteller han. Dermed eskalerte leveringene til Stavanger raskt og de begynte å produsere kjøkken og innredninger til arkitekttegnede boliger. I dag er de 12 ansatte med en omsetning på 14,5 millioner kroner. Tjerand har vært opptatt av å finne medarbeidere med samme lidenskap til håndverk som han selv. Sammen har de klart å etablere seg i et marked som setter pris på den særegne kompetansen innen møbelhåndverk. Målgruppen er bedrifter og privatkunder som har et ønske om unike møbler, innredning og kjøkken med høy standard. Hos Tjerand er de opptatt av å bruke ekte materialer som eldes på en fin måte som gir varighet.  

Tjerand Fine Furniture har laget innredning til Sabi Sushi som har flere restauranter i landet. –Sushi er en opplevelse som skal nytes i atmosfæriske omgivelser. I våre leveranser til Sabi Sushi balanseres det estetiske med det håndgripelige og praktiske, sier Tjerand.

Må forstå helheten

–Når vi leverer til arkitekttegnede boliger må vi forstå både huset, menneskene i huset og husets arkitektur, sier Tjerand. –I private boliger er det både store og små prosjekter enten sammen med arkitekt eller kunden selv. Prosjektering er en stor del av vår jobb, sier han. 

Nye roller

Tjerand har fram til å nå vært daglig leder, og ser fram til å overlate dette ansvaret til nyansatt Per Dahle Tomsen. –Som eier og styreleder ønsker jeg nå å konsentrere meg om utvikling av prosjekter, følge opp kunder og bygge kultur, sier han. –Det skal bli veldig fint å frigjøre tid til dette, for det trengs. 

Stolen Ledge

Et nytt satsingsområde som Tjerand ser fram til å følge opp er utvikling av en ny loungestol. Tjerand har designet sin egen stol som er satt i produksjon. Den heter Ledge og lages i serieproduksjon. Til nå har de produsert nærmere 100 stoler, og målet er å øke volumet og få stolen ut i markedet. Stolen er designet av Thomas Fernandes og Tjerand. –Nå vet vi at det fungerer med serieproduksjon og målet er å designe flere møbler framover. 

Nye lokaler

I de nye lokalene har de gjort noen oppfriskninger. Alle gulv og vegger er malt. –Det må se både ryddig og bra ut der vi ferdes hver dag, sier Tjerand. De har investert i en ny CNC/nesting maskin fra A. Falkenberg, samt flere mindre maskiner og tilrettelagt logistikken i verkstedet. Tjerand har til enhver tid en til to lærlinger.

De viktige menneskene

Tjerand er nå vervet inn i lokalforeningen, Norske Trevarer Rogaland. –Dette er en sammensveiset og svært aktiv lokalforening, og jeg ser fram til å være en del av dette fellesskapet, sier han. –Det handler om å utvikle seg hele tiden. Det klarer man ikke alene. Derfor er menneskene en har rundt seg de viktigste støttespillerne. Både de ansatte, samarbeidspartnere og nå lokalforeningen, vil være med på å drive oss framover, mener Tjerand.