Tar naturen inn

Sigmund Vågane er en av tre gründere av Vågane Viste som startet opp i 1999 i Randaberg. Han er utdannet tømrer, men liker best å lage spesialinnredninger. –Vi må holde på med det vi liker mest, smiler Sigmund. Det har de ikke angret på. Markedet skjøt fart allerede fra start, og det tok ikke lang tid før de måtte ansette flere. I dag lager de innredninger til store prosjekter og har aldri hatt så mye å gjøre som nå.

Kjøkken fra en enebolig i Stavanger. Foto: Dinesen

En ivrig hund møter meg på kontoret til Sigmund. På veggen henger store bilder av snødekte fjell og skikjøring. Det er tydelig at Sigmund elsker friluft og natur. Og hva passer vel da bedre enn å ta med seg naturen inn og forme nydelige innredninger av tre.

En bedre tilværelse

For i verkstedet er det heltre som gjelder og gjerne eik og valnøtt i kombinasjon med stål, MDF og finèr. –Vi har gode samarbeidspartnere i nærområdet, sier Sigmund. – Vårt håndverk skal gjøre omgivelsene både vakrere og mer funksjonelle. Det gir en enda bedre tilværelse, mener Sigmund. –Vi er en møbelsnekkervirksomhet med ekspertise innen design, produksjon og montering av spesialinteriør samt lakkering. 

Utvider

I 2005 kjøpte de en næringstomt i Stavanger og flyttet inn i eget bygg på 1200 kvm. Her har de en moderne maskinpark tilpasset egen produksjon. –Vi er i dag 4 eiere og 12 ansatte med lidenskap for godt håndverk, sier Sigmund. I høst bygget de på ytterligere 300 kvadratmeter, for her er det mye å gjøre. 

Framtiden er her

Vågane Viste leverer til både privat og offentlige aktører, og det er gjerne store prosjekter som er såpass krevende at de må ty til overtidsarbeid i perioder. Kundene er i hovedsak i Rogalandsområde. 

I produksjonen har de to lærlinger og en voksen lærling. –Vi må ta vare på faget vårt, og dyktige medarbeidere er vi helt avhengig av, sier Sigmund. –Vi har et ansvar for å drive bedriften videre, og er så heldige at vi har ansatt en som skal ta over det daglige ansvaret. Framtiden er plutselig her, så det er bare å forberede seg.

Solceller på plass

Et hakk foran, er en gjennomgående tanke i bedriften. Derfor har de investert 2 millioner kroner i solceller. De produserer nå 200.000 KwT i året, som dekker hele strømbehovet til bedriften. Sigmund synes det er ganske så hårreisende at de ikke har fått noe støtte fra staten til dette. –Vi kom ikke over den berømte 3% grensa, så dermed falt vi utenfor. Det er utrolig når en tenker på at vi nå sparer det offentlige nettet for hele vårt strømbehov, og selger til og med strøm i overskuddsperioder. Jeg får det ikke til å henge på greip, og det vet jeg at jeg ikke er alene om, sier han.  

Økende gjenbruk

Vågane Viste har en egen lakkavdeling der de har tre ansatte. –Vi lakkerer mye brukte møbler og innredninger. Da blir de som nye, sier Sigmund. –Spesielt furumøbler får vi inn mye av. Vi ser at andelen av kunder som ønsker gjenbruk av sine møbler øker. Derfor øker også vår jobb i lakkavdelingen. 

Tidenes år?

–Med en moderne maskinpark og få ansatte er det viktig at alle kan kjøre CNC maskinen, sier Sigmund. Det er en trygghet for oss, for den er vi helt avhengig av. Alt utvikler seg hele tiden, og vi må følge med. Framtiden er spennende, og mulighetene mange. Vi ser ingen begrensninger enda, og fortsetter trykket vi har hatt fram til nå, vil dette bli tidenes år. 

Daglig leder Sigmund Vågane