TRE

I begynnelsen av april var vi så heldige å få være med på en studietur til Schwarzwald (svart skog) i Tyskland.  I løpet av to dager rakk vi innom seks ulike bedrifter som alle har et helt spesielt hjerte for tre.  Vi fikk oppleve fantastiske materialer og et utvalg av treslag man sjelden ser.

Sammen med våre reiseledere Klaus Radenbach i Hardwoods AS og Frank Helber i Helber Holz GmbH, reiste vi fra Frankfurt flyplass i retning Schwarz-wald.  Nervene mine er ikke lagd for Autobanen i Tyskland, og i 170 km i timen syntes jeg at Franks fikling med telefonen var i meste laget.  Men det gikk bra, denne gangen også.  -Vi skulle hatt den andre bilden min, smiler han. -Den går fortere.  Da priste jeg meg lykkelig for minibussen han hadde valgt til denne turen.  

Treentusiaster

Klaus og Frank hadde satt sammen et innholdsrikt program.  Både entusiasmen og kunnskapen er stor, og den er smittende.  For Roy Aage Johnsen i Fritzøe og vi i Tre og Profil ble litt blåst av banen, og Roy Aage som er langt over gjennomsnittet interessert i tre, ble som en liten gutt i godteributikken.  

Enorme muligheter

Det er viktig å presisere at norske materialer ikke står tilbake for de tyske, og vi heier på bruk av norsk tre.  Men det er også viktig å vise mulighetene som finnes.  Jo mer vi vet, jo mer konkurransedyktige kan vi bli.  

Douglas

Første stopp på veien var hos en familiebedrift, Stösser, som drives av 6. generasjon.  Bedriften er 150 år gammel og startet som et rent sagbruk.  Kjerneaktiviteten er fortsatt sagbruk med Douglasgran som hoved-materiale.  De har et skurutbytte på 80 prosent, forklarer Roy Aage på omvisningen.  Douglas gran kjerneved er minst like holdbar som furu, sier Klaus, og kan derfor brukes som massive vindusemner.  Douglasgran kjerneved er brukt som teatergulv i Det Norske Teater, og alt materiale til dette gulvet ble både saget og tørket hos denne bedriften.

Det er mange små sagbruk i Tyskland og for disse er det enkelt å lage tilpassede emner.  Materialene sorteres og kunden betaler kun for det som skal brukes til deres formål.  Et eldre tre har mer kjerneved enn yngre trær, og i Schwarzwald får trærne stå til de har riktig andel kjerneved. Materialene kan bestilles i alle dimensjoner. Tørketiden er 6 uker og materialene tørkes ned til 10-12 prosent.  -Douglas gran er kjent for å være et eksklusivt treslag, men det kan også være et vanlig volumprodukt, sier Klaus.  

Gulvspesialisten Dipro

Dipro har spesialisert seg på gulv og har bearbeidet emnene fra Stösser til ferdig gulv, klar til levering til Det Norske Teater.  Dipro startet i 2005 med tre ansatte.  I dag er de 20, med en kapasitet på 40.000 kvm massiv heltre med 300 mm bredde som standard med mulighet for 400 mm.  De freser både not og fjær og tørker ned til 7-8 %. 

Taket på fabrikken er dekket med solceller som generer strøm for 6 millioner kroner per år, og forsyner fabrikken med all den strømmen de trenger.

Tørkesentrum

Manuel Gross driver tørkesentrum sammen med to andre firmaer.  I 80-årene var kjerneaktiviteten sagbruk, og i dag tørker de 80 prosent av alle sine produkter selv.   De har 1200 kubikkmeter fordelt på 12 tørkekammere.

Riktig tørking av tre er helt essensielt for kvaliteten og hvordan materialet reagerer etter bearbeiding.  Lufttørking er viktig for å bevare fargene på treet.  Putter man fersk trevare rett inn i tørkekammeret risikerer man misfarging og hvite flekker.  For å unngå dette er det viktig med lufttørking og 25 prosent tørkegrad er utgangspunktet før treet går inn i kammeret.  Eika ligger hos Gross til tørking i opptil fem år.

Skattekammeret

På dag to på vår ferd rundt i «den svarte skogen» fortsatte vi hos Gross.  Men denne gangen i selve skattekammeret, nemlig lageret.  Her har familien 35-40 ulike treslag, og ekte treglede, ja det fant vi.  Trucken ble flittig brukt, for å få lempet ned enorme trestokker.  Krefter måtte til, fordi vi skulle få se gjennom hele stokken.  Føle, berøre, stryke, lukte.  Her var det mye snadder for treskaldene fra nord.  Det var inspirerende å se hvordan Manuel med glede og stolthet viste fram det ene treslaget etter det andre.  Mor Gross kom også innom for å sette fram kaffe og kaker.

Det virkelige gullkammeret kom vi til litt lenger inn i lageret.  Her var alle frukttrærne, pære, eple, kirsebær, plomme.  Dette er Tysklands største lager for frukttrær, nisjeprodukter som brukes spesielt i møbelproduksjon.

Det var fascinerende å se så mange ulike treslag og hvor sterke følelsene er for dette materiale.  Vi var alle enige om at det hadde vært en svært inspirerende tur.