Trening til Yrkes-EM

Nå trener Inga Pernille Vold for harde livet. For hun skal delta i yrkes EM i møbelsnekring i september. Konkurransen vil foregå i Gdansk i Polen. Inga er veldig motivert og glad for å få så mye hjelp på veien. For her er det mange som heier henne fram.  Håkon Seiertun er en av disse. Han er representant for Oslo Snekkermesterlaug og jobber til daglig i Lauten Snekkerverksted. I tillegg til å trene sammen med Inga skal han være dommer under Yrkes EM.

F.v: Hermann Flatvald, Kristine Inselseth, Inga Vold, Bjørn-Gunnar Eliasen, Håkon Seiertun og Morten Hiorth.

Vi tropper opp på Skedsmo Videregående skole en dag i mai. Der trener Inga i verkstedet. Hun lager et møbel for å øve på typiske oppgaver hun kan få under Yrkes-EM. Det er blant annet sammenføyninger og finering. 

Inga synes det er både litt skummelt og utfordrende å skulle være med på Yrkes EM,  men aller mest veldig spennnende og morsomt. -Jeg lærer mer enn jeg noengang hadde forestilt meg på disse treningsdagene, sier hun. –Jeg føler meg veldig heldig som får denne muligheten. 

Inga vant yrkes NM i januar og skal trene ca 560 timer fram til Yrkes EM. Neste stopp på veien blir Sverige i juni. Der skal hun konkurrere mot møbelsnekkere fra Danmark og Sverige for å få følelsen av hvordan det er å delta i konkurranser. Møbelsnekkeren fra Danmark skal også delta i Yrkes EM, forteller Morten Hiorth som er primus motor for konkurransen i Sverige. 

Inga er oppvokst med en pappa som er tømrer. Hun fikk ofte være med på jobb, og har alltid likt å skape noe. –Pappa mente at jeg passet til å jobbe med noe kreativt. Da Inga skulle begynne utdannelsen sin søkte hun først på en batchelor i skuespill, men fikk avslag. –Det var nok en mening med det, smiler hun. For da åpnet muligheten seg på møbelsnekkerlinja på Hjerleid VGS. 

Inga er så heldig å få sponset to sett med verktøy fra Motek. –Festool er best i klassen med sin overlegne kvalitet. De er spesialister på alt relatert til å jobbe med tre, sier leder for markedskommunikasjon i Motek, Kristine Inselseth. –Vi er glade for å kunne støtte en av våre unge lovende, og hun må selvfølgelig ha de beste verktøyene med seg på veien. I verktøysettet er det blant annet en drill, overfres, dominomaskin og kapp og gjærsag. I tillegg sponser Beslagteknikk Inga med en Lamellomaskin med tilbehør. 

–Jeg er veldig takknemlig for at både Motek og Beslagteknikk ønsker å sponse meg, sier Inga. –Jeg har nå et sett med verktøy hjemme og et sett som er med på trening og konkurranser. Det gjør at jeg kan øve hele tiden om jeg vil, smiler hun. –Det er viktig å bli kjent med verktøyet for å finne ut hvordan det skal brukes på best mulig måte. 

Yrkes EM arrangeres annet hvert år i regi av World Skills. Inga skal delta som en del av det norske yrkeslandslaget. –Det er viktig for meg å være så godt forberedet som mulig, sier hun. –Jeg er heldig som får mulighet til å trene såpass mye. Selv om det fortsatt føles litt skummelt, gjør det meg tryggere. Det er jeg veldig glad for, avslutter hun.