TREPROSJEKT I NY FABRIKK

En splitter ny fabrikk på 7000 kvadratmeter står klar på Klepp Stasjon i Rogaland. På veggen lyser logoen til Treprosjekt AS. En bedrift som i løpet av sine 25 år har hatt en enorm utvikling. De siste årene har det eksplodert. Spesialinnredninger til næringsbygg er bedriftens nisje, og med en ordrereserve i mai lik fjorårets omsetning, ser de lyst på 2023.

Jeg parkerer utenfor hovedinngangen til Treprosjekt. Gjennom store vindusflater i annen etasje får jeg øye på daglig leder og medeier Ola Hegrestad. Innenfor de splitter nye dørene blir jeg omgitt av veggkledning og takspiler i eik. En nydelig trapp fører meg opp til kontorene.  All innredning, kledning og spiler er laget av Treprosjekt selv. –Det må gjenspeile hva vi holder på med, smiler Ola da han dukker fram i døra. 

Omstillingsprosess

–I 2018 sa jeg til meg selv at jeg ikke skulle bruke en krone til på bedriften, ler Ola. –Så feil kan man ta. Tilfeldigheter rår man ikke over. Ola kjenner de som eier tomta de i dag har bygget på. Da de kom til Treprosjekt i 2021 med et tilbud, måtte Ola omstille seg. Etter en lang runde i tenkeboksen, bestemte de seg for å bygge. Deretter gikk det slag i slag, og i desember 2022 ble alle maskiner flyttet inn i bygget og produksjonen kunne starte. Treprosjekt eier i dag bygget sammen med Grude & Klingsheim Eiendom AS.

I 2021 hadde Treprosjekt 61 millioner kroner i omsetning. I 2022 bikket de 101 millioner, og i år i nye lokaler, er målet 120 millioner. Resultatet for 2022 ligger på ca 18%.

Det helt spesielle

Med 37 ansatte har Treprosjekt spesialisert seg på det helt spesielle. Nemlig innredninger og inventar i tre og corian. –Menneskene er de viktigste vi har, og vi har de aller dyktigste, smiler Ola. –Det er slik vi ser det, og sammen skaper vi en opplevelse for våre kunder. Vi deler en historie som omskapes til varige produkter som igjen setter sitt preg på livet til mennesker i de omgivelsene de ferdes. Det er vi stolte av.

All innredning skal gjenspeile hva Treprosjekt selv produserer og leverer til sine kunder.

Lærlinger er en selvfølge

Treprosjekt er opptatt av det nære. De bruker helst kortreiste produkter og er stolt av sin produksjon i Norge. Når vi spør om de har lærlinger, blir Ola litt rar i ansiktet. For det er et unødvendig spørsmål. –Lærlinger er en selvfølge, slår han fast. –I dag har Treprosjekt fire lærlinger og to voksenlærlinger. Nye ansatte får alltid tilbud om å ta svennebrev. Treprosjekt var den første bedriften som tilbød fagbrev i CNC faget innenfor trevare. 

En mental reise

Ola har vært en aktiv mann i bransjen i mange år. Han har vært med i styret til lokalforeningen Norske Trevarer Rogaland i 15 år, og leder i flere av disse. Han har vært med i lærenemnda i 7 år, og er stolt av at fylket har over 100 lærlinger. Han er også med i en ledersamling som består av flere ulike bransjer. –Alle disse vervene har gjort så mye for meg og bidratt til en utvikling i eget hode som jeg har tatt med meg inn i bedriften, forteller han. –Jeg hadde ikke vært her i dag, uten alt dette. Det er jeg helt sikker på. 

Den beste arbeidsplassen

–Det viktigste for oss er å skape et godt arbeidsmiljø, fortsetter Ola. –Uten det, når vi ikke målene vi ønsker. For alle må være villige til å bidra og gjøre best mulig jobb. Vi i trevaren klarer ikke å konkurrere på lønn. Det er vår utfordring, særlig i dette område, da både olje og fisk går over oss en god gang. Derfor må vi ha andre virkemidler å lokke med. Vi satser blant annet på en god pensjonsordning for våre ansatte som en del av lønnstilbudet. Vi har felles turer og sammenkomster for å knytte oss nærmere hverandre. På arbeidsplassen tilrettelegges arbeidsstasjoner for å gjøre belastningen så liten som mulig. 

Spesialister på innredninger og corian

Da Treprosjekt ble grunnlagt i 1997 var de fire karer som startet sammen. I 1999 kjøpte de Klepp Trevarefabrikk. –Vi produserte dører, vinduer og innredninger på den tiden, sier Ola. –For ti år siden måtte vi ta et valg, og vi bestemte oss for å spesialisere oss på innredninger og corian. Det kan være tøft å ta et slikt valg, men realiteten er at vi ikke kan være gode på alt. For oss var dette en riktig beslutning. I dag har vi et kontor i Oslo, for å være nærmere kundene der. Vi leverer mest til offentlige og næringsbygg, og kan ta store volumer. Før jul leverte vi all innredning til Norges største barneskole på Fjellhamar, en ordre på nærmere 12 millioner kroner. 

Ola Hegrestad viser fram Accura, kantlister med returbånd, levert av C. Dahm Maskinforretning AS.

Alt på stell 

Treprosjekt leverer dermed til store prosjekter, og dokumentasjon er en selvfølgelig del at dette. –Vi har levert til offshore i 26 år. Derfor er vi vant til det, sier Ola. –Det kan være greit å sutre litt, sier han, men det hjelper så lite. Det er bedre å bli skikkelig gode på det. Da kan vi bruke det til vår fordel. Snarveier er jeg ingen tilhenger av!

Det viser seg også i det nye bygget. Alt er gjennomarbeidet. –Arkitekt Gudbjørg Simonsen har hatt prosjektet og sammen har vi kommet fram til de beste løsningene, sier Ola. –7 energibrønner står for oppvarming av bygget, og snart skal det solceller på taket. Vi er miljøfyrtårnsertifisert, og har en egen ansatt som tar seg av alt av dokumentasjon. Vi går mot en grønnere framtid. Tempoet det gjøres i vil variere, og det må være fornuftig for den enkelte. Men noen vei utenom er det ikke. 

Nye maskiner

I produksjonen er det investert i nytt platelageranlegg, lagerautomat, nesting/CNC maskin, to ny kantlistere, limlinje med to roboter, og et nytt lakkanlegg fra Ceetec.  Lakkanlegget og limlinje har vært den desidert største investeringen. Til sammen har vi brukt opp mot 40 millioner kroner på maskiner og teknisk utstyr. Vi har vært innom ca 30 layouter i fabrikken før vi kom fram til en løsning. C. Dahm Maskinforretning AS har levert mye av det nye maskineriet til Treprosjekt.

Alt øker i pris

–Det har tatt ca 4 måneder å få alt til å begynne å flyte slik vi vil. Jammen er det godt vi ikke vet hva som venter oss, humrer Ola. –For at det er har vært litt av en prosess, er det ingen tvil om. I tillegg kommer prisøkninger og dårlig kronekurs, men det går seg alltid til. 

Vær stolt!

–Med storsatsingen som nå er gjort er det unødvendig å si at vi har stor tro på framtiden, ler Ola. –Vi er stolte av å være en del av trevarefamilien. Oppfordringen min må bli å ta bedre betalt for det man produserer. Det har vi vært for dårlige til. Vi lager de beste produktene, i Norge med bærekraftige materialer. Det er en stor verdi som vi skal være svært stolte av, avslutter han.