Vikingtidsmuseet

Tekst: Knut Werner Lindeberg Alsén

Med byggingen av taket til Vikingtidsmuseet følger Aanesland Treindustri opp gamle, norske byggetradisjoner i tre. Med moderne bruk av tre i takkonstruksjonen til museet har selskapet sikret seg plass minst 200 år inn i den norske kulturarven. 

Illustrasjon utvendig

Knakk koden 

Aanesland Treindustri fikk oppdraget med å lage takkonstruksjon til Vikingtidsmuseet fordi de ansatte knakk koden til hvordan konstruksjonen skulle se ut i praksis. Takkonstruksjonen var tegnet helt unikt av arkitektene, og hadde en veldig komplisert geometri på tegnebrettet. Ingeniørene synes også det var svært krevende å løse dette i praksis.  

–For oss «praktikere» krevdes det mange timer med hodebry for å «knekke koden». Men vi klarte det til slutt. Vi bygget en liten bordmodell som illustrerte at vi forstod prinsippet, og hvordan den komplekse formen kunne løses. I tillegg hadde vi gode referanseprosjekter, sier daglig leder Tuva Eieland i Aanesland Treindustri.  

Kontrakten til takkonstruksjonen til det nye Vikingtidsmuseet har en verdi på nær 40 millioner kroner. 

–Dette var fantastiske nyheter for oss i en ellers mørk horisont for vår bransje. Denne kontrakten har fordoblet omsetningen til selskapet. Vi er utrolig stolte og glade for å ha landet dette prosjektet, som vil være del av den norske kulturarven i minst 200 år frem i tid, forteller Eieland. 

–For oss har dette prosjektet betydd enormt mye. 2023 og starten av 2024 har vært tøft, derfor vil et slikt stort prosjekt sikre arbeidsplasser og sunn drift inn mot 2025, sier hun.

240 takåselementer

Med takkonstruksjonen til Vikingtidsmuseet står Aanesland Treindustri for prosjektering, produksjon og montasje av 240 takåselementer til museet, som består av limtre, massivtre og konstruksjonsvirke. Takåselementene har en avansert propellform. Monteringen starter snart opp og taket skal leveres ferdig isolert og tekket i november i år. Alle elementene blir pre-fabrikkert i Lillesand. Mockupen (fullskala testmodellen) står ferdig montert utenfor produksjonslokalene. 

Det er kun åtte elementer som vil bli synlige innvendig, resten blir skjult av en himling, gips innvendig og skifer utvendig, seier Eieland. 

Aanesland Treindustri fikk oppdraget med å lage takkonstruksjon til Vikingtidsmuseet

Utstillingene tar form

Det endelige designet for utstillingene er allerede klart i god tid til åpningen i 2027. Museet mener publikumsopplevelsen vil bli på høyde med de beste museene i verden, og at Vikingtidsmuseet vil oppfylle ambisjonen om å bli verdens viktigste formidler av vikingtid. I tillegg til at Osebergskipet og Gokstadskipet får egne saler, skal museet vise en rekke tematiserte utstillingsrom, som til sammen vil huse mer enn 5500 gjenstander fra vikingtiden. 

Selskap med tradisjoner og fornyelse  

Aanesland Treindustri har vært mest kjent for å produsere flaggstenger, siden 1945. De siste årene har selskapet blitt en av landets største leverandører av massivtre og limtre til byggebransjen, blant annet de to siste byggetrinnene til Oslo lufthavn, syv prosjekter langs Norske turistveier og all trevirket til sin nye fabrikk i tre på 2400 m² rett ved E18 i Lillesand. 

Fakta

Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet

Bruker: Universitetet i Oslo, Kulturhistorisk museum

Byggherre: Statsbygg

Arkitekt: AART Architects

Rådgivere: Brekke & Strand, DIFK, MG Engineering, Multiconsult og Norges Geotekniske Institutt

Entreprenør: AF Gruppen

Takkonstruksjon i massivtre og limtre: Aanesland Treindustri

Brutto bygningsareal: 13.100 kvadratmeter (3.800 eksisterende museum og 9.300 nybygg)

Byggestart/Ferdigstilling: 2023/2026

Besluttet kostnadsramme: 2,1 milliarder kroner (2020)

Om Aanesland Treindustri

Aanesland Treindustri ble etablert på Birkeland i 1945, og har siden den gang hatt flaggstenger og dreiing av treverk som spisskompetanse. Gjennom tre generasjoner har bedriften vært igjennom et vidt spekter av produkter, og produserer i dag til blant annet byggevare- og husbyggerbransjen. Selskapet er i dag en av landets største leverandører av massivtre og limtre til byggenæringen. og har de siste årene vært en sentral leverandør til større byggeprosjekt over hele landet.