Vokser seg store på RESTAURERING OG GJENBRUK

Alliero har røtter tilbake til 1929. De holder til i Oslo og er en stor aktør innenfor restaurering, rehabilitering, ombygging og vedlikehold av eiendom. -Vi har flere kunder som kommer til oss med et ønske om å skifte ut vinduene sine. Men når vi forklarer viktigheten av bevaring og mulighetene for restaurering, blir det ofte valget, smiler avdelingsleder for Antikvarisk avdeling, Ida Mathilde Ottersen.

-For mye pussing kan ta bort sjarmen, mener Ida Mathilde Ottersen. -Poenget med gammelt, er at det faktisk skal se gammelt ut.

Ida Ottersen har vært ansatt i Alliero siden 2007 og ble avdelingsleder i 2017. På kontoret hennes står det pigmenter i krukker og paneler med maletester. For Ida har mesterbrev i malerfaget og en bachelor fra NTNU i teknisk bygningsvern og restaurering. Hun viser meg det originale furupanelet som stammer helt tilbake til 1800-tallet og begynner å forklarer hvordan de har analysert malingen på panelet i sin oppgave. Ida blir ivrig og engasjert, og det er helt tydelig at hun elsker det hun holder på med. 

Hvordan oppsto fascinasjonen for dette faget?

–Jeg var en skikkelig hestejente da jeg vokste opp, begynner hun. –Jeg hadde nok litt mer energi enn vanlig, og fikk det ut i stallen. Drømmen var å reise i Europa med hestene. O det fikk Ida, men ikke lenge. For hun skjønte raskt at dette livet ikke var så glamorøst og fint som hun trodde. Dermed bar det hjem igjen, til skolebenken. Fristen for å søke linje på videregående nærmet seg, og Ida var usikker på valget. Generell studiekompetanse var det åpenbare valget, men Ida er kreativ og elsker å skape noe. –Min onkel er malermester, sier hun. –Det vippet meg faktisk i en annen retning og til det som da het Tekniske Byggfag og malerlinja. Da hun skulle ut som lærling, fikk hun plass hos Alliero. –Det er 17 år siden, smiler hun. 

På riktig hylle

–Jeg startet med å få være med på et antikvarisk oppdrag på Oscarshall slott, fortsetter hun. –Etter hvert ble jeg formann for oppdraget vi fikk på Eidsvollsbygningen. Der var vi i 2,5 år og det var helt fantastisk. Det er et av de viktigste byggene i landet vårt, og det å kunne møte opp der kl. 6 hver morgen før alle andre kom på jobb, føltes som en gave. Da gikk jeg gjennom alle rom for å få et overblikk over hvordan vi lå an i forhold til framdrift. 

Livet i endring

Så skjer livet. Fra å være en i overkant aktiv dame, får hun plutselig en dag, en taxi vinglende over i hennes kjørefelt. En frontkollisjon forandrer livet. –Kroppen klarte ikke lenger å være ute på prosjekt, forteller hun. –Som et lite mirakel dukket muligheten opp for at jeg kunne bli avdelingsleder for antikvarisk. Her trives jeg godt, og kan fortsatt følge med på det jeg liker aller best, nemlig det kreative arbeidet som skal til innenfor restaurering og bevaring. 

Gjenbruk

For i antikvarisk avdeling finnes ikke hyllevarer. Her skjer stilkopiering av dører og vinduer, og Ida mener at for mye pussing tar bort sjarmen med det gamle. –Poenget med restaurering er at vi skal gjenbruke materialer og reparere det vi må for at det skal holde i mange år til. Det skal ikke se nytt ut, mener hun. Vi gjenbruker glass og utbedrer treverk. Det vil si at hele 90% av vår kostnad er håndproduksjon, mens bare 10% er materialkostnader. Dette er helt i tråd med det miljøfokuset vi har nå. Vi har også skiftet ut bilparken vår, og har nå 40 elbiler på veien.

Verksted

Alliero har tre avdelinger: Antikvarisk avdeling, håndverksavdeling og en betongrehabiliteringsavdeling. Samlet omsetning er ca 200 millioner kroner. –Det er viktig for oss å ha verkstedkompetansen på huset, sier Ida. –I dag har vi et verksted som er for langt unna oss, og vi er i ferd med å flytte det hit. Vi har allerede et lite verksted, men det skal nå fylles med flere maskiner. Det gleder vi oss til. 

Ingen innleid arbeidskraft

–Alliero vil opptre som en totalleverandør og samarbeidet mellom de ulike avdelingene er derfor helt avgjørende. I min avdeling er vi fire prosjektledere og 40 håndverkere. På sommeren kan vi være 55 håndverkere. Da prøver vi så godt det lar seg gjøre å låne av hverandre, for innleie av arbeidskraft gjør vi ikke. For å få til dette må vi faktisk være strenge med hvilke jobber vi tar på oss. Har vi ikke mennesker nok, må vi si nei til noen oppdrag. 

Materialer

–Vi har samarbeid med tre faste sagbruk i Norge som leverer så malmrik norsk furu som mulig. Det er viktig i karm og ramme, opplyser hun. Alliero har lang erfaring med restaurering av både vernet og fredet bygningsmasse. De ansatte har bred kompetanse rundt historie, teknikker og materialer som er brukt i ulike perioder, og mange av prosjektene utføres i samarbeid med Byantikvaren, Riksantikvaren og NIKU.

Østbanehallen Omfattende restaureringsarbeider på Østbanehallen i et samarbeidprosjekt med Rom Eiendom AS, Høyer Finseth og Riksantikvaren.

Lærlinger

–Vi har seks lærlinger i antikvarisk avdeling, fortsetter Ida. –Alle er voksenlærlinger. Nytt i 2024 er at vi har fått kontakt med Bjørkelangen VGS og håper at vi får to lærlinger derfra til høsten. Lærlinger har alltid vært viktig for oss, og håpet er nå at vi også kan få tak i noen skolelærlinger. Det er viktig å bevare faget vårt, og rekruttering er derfor helt nødvendig. 

En historie for framtiden

Også er jo dette det beste man kan drive med, smiler Ida. –Tenk å få lov til å bevare og restaurere treverk som kan være flere hundre år gammelt. Og ikke minst behandle det med overflatebehandling som skal beskytte det ytterligere. Vi tar vare på historien vår for framtiden. Bedre kan det ikke bli, smiler hun.